Ексклюзиви
середа, 03 травня 2017 15:59

Як політики маніпулюють цифрами - економіст

Як політики маніпулюють цифрами - економіст
Економіст Андрій Новак пояснив, чому статистика Володимира Гройсмана - маніпуляція. Фото: siver.com.ua

Статистика прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про середню зарплату 6752 грн не відповідає реальності. Про це Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Це статистична маніпуляція. Реально такого рівня середньої зарплати українця немає. Тим паче, після дуже значного підняття мінімальної зарплати від 1600 гривень до 3200. Відбулася ще більша провокація трудових відносин між роботодавцем і найманими працівниками", - каже експерт.

За його словами, середня зарплата й відсоток безробіття - це найманіпулятивніші статистичні показники. Їх не можливо перевірити, тому часто стають основою для піар-ходів влади.

"У кожного громадянина своя інфляція і свій споживчий кошик. У більшості українців він зводиться до харчів, ліків, комунальних та транспортних послуг. Якщо проаналізувати ці чотири групи, то там інфляція явно перевищує 15 відсотків. Насправді вона зберігається на рівні 2014-2015 років - близько 40 відсотків", - пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман похвалився рейтингом

Підрозділів Державного комітету статистики немає у селах і селищах. Лише в обласних центрах і деяких районах, каже Новак.

"Хоча вони повинні мати динаміку цін та доходів у різних місцевостях, але до сіл руки не доходять. І виводять показники, судячи з окремих усних даних громадян. Тому не зрозуміло, як рахують, якщо в нас по країні середня зарплата близько 6,5 тисяч гривень. Навіть у столиці важко таке уявити", - додав фінансист.

Середня зарплата українця в березні 2017-го становила 6752 грн. Про це в Facebook написав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Доходи громадян зросли на понад 37% й перевищили інфляцію, яка становить 15%.

Зараз ви читаєте новину «Як політики маніпулюють цифрами - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути