середа, 19 серпня 2020 18:14

Як зміняться зарплати айтішників: аналіз законопроєктів

Як зміняться зарплати айтішників: аналіз законопроєктів
ІТ-компанії дали близько $4,5 млрд виручки за минулий фінансовий рік. Фото: pixabay.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкти, що стосуються податків у IT-індустрії. Перший №3933 внесли нардепи від "Батьківщини", другий №3933-1 – від "Слуги народу".

Колишній глава Державної податкової служби Сергій Верланов розповів, що зараз на українському IT-ринку понад 5 тис. компаній і більш як 200 тис. фахівців. Вони дали майже $4,5 млрд виручки за минулий фінансовий рік.

"Всього в Україні 1,6 мільйона ФОПів на єдиній системі. На 3-й групі спрощеної системи перебувають майже 600 тисяч ФОПів. З них 160-170 тисяч - спеціалісти IT", - пояснює Верланов для "Судово-юридичної газети".

На сьогодні вітчизняна IT-компанія – це юрособа, що укладає договори з міжнародними компаніями і продає їм свої послуги. Юрособа має свої договори з ФОПами – найманими інженерами. Вони перебувають не в трудових, а цивільно-правових відносинах з юрособою.

Обидва законопроєкти пропонують перейти IT-бізнесу з цивільно-правових (компанія - ФОП) на трудові відносини (компанія - працівник).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В яких областях України платять найбільші зарплати

Зі слів Верланова, всі айтішники, які були ФОПами, стануть працювати на трудову книжку. Для цього зміниться навантаження на фонд оплати праці.

"На сьогодні таке навантаження становить 18 відсотків ПДФО, 1,5 відсотка - військовий збір і 22 - ЄСВ. Мінімальний єдиний соціальний внесок становить приблизно 1 тисячу гривень. Максимальний розмір ЄСВ - приблизно 75 тисяч гривень. Отже, податкове навантаження на зарплату до 75 тисяч гривень становить 41,5 відсотка", – каже Верланов.

Законопроєкт 3933 пропонує зменшити ставки ПДФО до 5% і ЄСВ - до 5%, а військовий збір взагалі не застосовувати. Однак скористатися цим режимом можна тільки тоді, коли зарплата перевищує 5 мінімальних зарплат. Для компаній законопроєкт пропонує знижену удвічі ставку податку на прибуток - 9%.

Альтернативний законопроєкт 3933-1 аналогічно пропонує ПДФО та ЄСВ – 5%, військовий збір не застосовувати. Однак там не вказується мінімум ПДФО, який необхідно оподатковувати.

Зараз податки на зарплату програміста, оформленого в IT-фірмі, в 50 тис. грн становлять 20 750 грн: 18% ПДФО, 1,5% військовий збір і 22% ЄСВ. У разі, якщо такий фахівець працює як ФОП, то з 50 тис. грн він платить майже 3500 грн податків.

За законопроєктом 3933: даючи зарплату 50 тис. грн, компанія повинна буде сплатити майже 12 тис. грн податку.

За законопроєктом 3933-1: при зарплаті 50 тис. грн компанія матиме сплатити близько 5 тис. грн податку.

"Однак законопроєкт 3933-1 запроваджує для компаній специфічний режим оподаткування податком на прибуток. Цей режим дуже схожий на податок на виведений капітал, і якщо компанія обере цей режим, вона не зможе одночасно працювати також і з ФОПами. Це буде дуже невигідно", – зазначив Верланов.

За підрахунками самих програмістів, за найближчі 5 років податок для них зросте на 10%. Більшість проти такого оподаткування.

Зараз ви читаєте новину «Як зміняться зарплати айтішників: аналіз законопроєктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути