Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 11:27

Кабмін поверне борги замість підвищення тарифів - ЗМІ

Кабмін поверне борги замість підвищення тарифів - ЗМІ
Для покриття витрат на закупівлю вугілля Кабмін компенсує енергетикам різницю між ціною вугілля за методикою Роттердам+ та її реальною вартістю на світових ринках. Фото: Днепр Час

Щоб уникнути нового підвищення тарифів, Кабінет міністрів компенсує енергетикам різницю між ціною вугілля за методикою "Роттердам+" та її реальною вартістю на світових ринках за рахунок повернення боргів минулих років.

Про це пише видання в статті "Кабмін підтримає енергетиків кредитами".

Як пише видання, в Україні сьогодні значний дефіцит вугілля, у тому числі, у зв'язку з блокадою торгівлі з тимчасово окупованими територіями. При цьому, дешеве українське вугілля довелося в авральному порядку замінити дорогим імпортом з США, ПАР і РФ. При цьому ціна закупівлі вугілля, закладена в тарифах за формулою "Роттердам+", зараз становить 2113 грн/т (база калорійності 5200 ккал), що значно нижче реальних цін на світових ринках.

Для покриття витрат на закупівлю вугілля Кабмін міг або підняти тарифи, або повернути борги генеруючим компаніям. У зв'язку з цим, 18 жовтня з'явилося Розпорядження уряду "Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій", яким передбачено виділення ДП "Енергоринок" 2 млрд грн кредитних коштів в рахунок погашення заборгованостей перед тепловою генерацією.

У статті підкреслили, що це не нове рішення. Вперше практика залучення кредитів ДП ​​"Енергоринок" для часткового погашення боргів перед генеруючими компаніями була реалізована в 2014 році, коли за розпорядженням Кабміну № 1164 ДП "Енергоринок" вже залучав кредит у сумі 2 млрд грн для вугілля. Тоді експеримент себе виправдав. І це вселяє стриманий оптимізм в українців, які все ще сподіваються перезимувати без віялових відключень електроенергії. 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій вартість вугільної складової в ціні електроенергії обчислюється на основі індексу API2 найбільшого європейського вугільного хаба ARA (Роттердам, Нідерланди). У квітні того ж року Кабмін прийняв постанову №315, якою прив'язав оптову ціну газу до німецького хабу "NetConnect Germany" (Дюссельдорф, Німеччина) та витрат на його транспортування до українсько-словацького кордону.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро України вивчає законність прив'язки ціни енергетичного вугілля до європейського індексу (формула "Роттердам+"). У свою чергу, з ініціативи НКРЕКП, незалежний аудит рішень енергетичного регулятора проводять експерти Європейського Енергоспівтовариства. За прогнозами глави секретаріату Енергоспівтовариства ЄС Янеза Копача, висновки експертів будуть готові до кінця 2017-го року.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін поверне борги замість підвищення тарифів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути