Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 14:10

Кабмін планує підвищувати ціну на газ для населення щоквартально - ЗМІ

Кабмін планує підвищувати ціну на газ для населення щоквартально - ЗМІ
Кабінет міністрів запропонував Міжнародному валютному фонду підвищувати ціну на природний газ для населення щоквартально на 2-3% - ЗМІ. Фото: відкриті джерел

Кабінет міністрів запропонував Міжнародному валютному фонду підвищувати ціну на природний газ для населення щокварталу на 2-3% протягом півтора років починаючи з квітня 2018 року.

Про це пишуть "Українські Новини" з посиланням на інформовані джерела.

Методику розроблено таким чином, щоб уникнути різкого підвищення тарифів.

У підсумку до жовтня 2019-го ціна на газ повинна буде зрости, за попередніми розрахунками, приблизно на 16%.

Таким чином, уряду вдасться уникнути як різкого збільшення видатків на виплату субсидій, що може бути при разовому значному збільшенні ціни газу, так і ризиків сплеску інфляції.

Паралельно з цим уряд підготував і представив МВФ два варіанти покладання спецзобов'язань (ПСЗ) для забезпечення газом населення й підприємства ТКЕ на 3 роки - до 1 квітня 2021 року.

Перший варіант передбачає, що компанії зі збуту газу купуватимуть 10,9 млрд куб.м із 16,2 млрд куб.м блакитного палива, які планують добути в 2018 році, прямо у державної газодобувної компанії "Укргазвидобування" за діючою ціною 4 942 грн /тис куб. м. (5 930 грн із ПДВ).

Газ, що залишився, в обсязі 5,3 млрд куб. м, пропонують продати компанії "Нафтогаз України" для поставок підприємствам ТКЕ за такою самою ціною.

Однак у цьому випадку не враховані порядку 800 млн куб. м газу, який "Укргазвидобування" витрачає на виробничо-технологічні потреби, і обсяг газу, що залишається у партнерів компанії за двома договорами про спільну діяльність.

За другим варіантом "Укргазвидобування" також продає газ газопостачальним підприємствам для населення в 2018 році в тому самому обсязі - 10,9 млрд куб.м за такою самою ціною - 4 942 грн/тис. куб. м (5930 грн із ПДВ ).

Залишок газу 5,3 млрд куб. м іде вже не "Нафтогазу", а для продажу на біржі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почалося маленьке зростання - Абромавичус оцінив економіку України

У лютому прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що у поточному опалювальному сезоні ціна на газ для споживачів підвищуватися не буде.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін планує підвищувати ціну на газ для населення щоквартально - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути