пʼятниця, 27 жовтня 2017 17:02

Кабмін не зміг вирішити проблеми енергетичного ринку

Кабмін не зміг вирішити проблеми енергетичного ринку
25 жовтня Кабінет міністрів України прийняв постанову, якою знизив ціну на газ для бюджетних організацій до 6,177 тис. грн. за 1 тис. м3. Фото: expres.ua

25 жовтня Кабінет міністрів України прийняв зміни до постанови №187, згідно з якими ціну газу для бюджетних організацій знижено до 6,177 тис. грн за 1 тис. м куб. (підвищуючий коефіцієнт 1,25 до ціни газу для населення 4,9 тис. грн за 1 тис. м куб.). Ціну газу для виробництва тепла для інших споживачів та на виробництво електроенергії знижено до 7,4 тис. грн за 1 тис. м куб. (підвищуючий коефіцієнт 1,5). Ці зміни уряд прийняв із вимогою погодження з Мінфіном.

Нагадаємо, ПАТ "Київенерго" наполягало на оперативному урегулюванні питання з ціною газу для виробництва тепла для бюджетних організацій. До Кабміну з вимогою якнайшвидше вирішити цю проблему недавно звернулась також КМДА. Адже, згідно з попередньою редакцією постанови №187, ціна на газ для бюджетних організацій була встановлена на рівні 7,9 тис. грн за 1 тис. м куб. Але НКРЕКП включала в тарифи на виробництво тепла для таких споживачів ціну 4,9 тис. грн за 1 тис. м куб. і для інших – 7,09 тис. грн за 1 тис. м куб.

Через цю невідповідність цін збитки "Київенерго" за квітень-жовтень 2017 р. склали 74 млн грн. По соціальній сфері (дитячі садочки, лікарні тощо) "Київенерго" щодоби несе збитки в розмірі 1,2 млн грн.

Тому "Київенерго" вимушене констатувати: проблема з неврегульованістю ціни на газ для виробництва тепла для бюджетних організацій поки що до кінця не вирішена. Врегулювання дисбалансу фактичних та тарифних цін на газ для уникнення колосальних збитків теплової галузі зараз залежить від оперативності погодження Мінфіном змін до ПКМУ № 187, підписання змін до постанови прем'єр-міністром та оприлюднення. Після цього НКРЕКП має відкоригувати тарифи на виробництво тепла котельними і ТЕЦ з урахуванням цін на газ, затверджених ПКМУ №187.

Але, відповідно до постанови НКРЕКП від 30.06.2017 р. № 866 щодо порядку проведення відкритих обговорень проектів рішень НКРЕКП, необхідно більше місяця до набрання чинності постанови щодо затвердження нових тарифів. Ліцензіат проводить відкрите обговорення до 20 календарних днів, але не менше 14 днів, а Комісія, після схвалення проекту оприлюднює його не пізніше ніж за 20 днів до дати прийняття. Крім того, зараз існують суттєві затримки публікації постанов НКРЕКП в офіційному джерелі – газеті "Урядовий кур'єр". Також, беручи до уваги, що у зв'язку з ротацією, рішення Комісії будуть легітимними лише до 24.11.201 р., встановлення нових тарифів відкладається на невизначений термін.

Питання залишається відкритим – хто компенсуватиме збитки галузі від неврегульованості ціни газу в тарифах і в постанові КМУ № 187.

Тож опалювальний сезон для теплопостачальних компаній знову ризикує обернутися збитками, фінансовими труднощами та відсутністю коштів для закупівлі газу.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін не зміг вирішити проблеми енергетичного ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути