вівторок, 30 січня 2007 11:22

Кабмін хоче домовитися з "Газпромом" про газ по $50

Український уряд запропонував російському "Газпрому" відмовитися від ринкових розрахунків за газ, введених після зміни влади в 2005 році. Про це в заявив віце-прем"єр Андрій Клюєв, виступаючи на міжнародному енергетичному форумі в Брюсселі, пише "Комерсант-Україна".

"Ми зараз ведемо переговори з "Газпромом" про те, щоб повернутися до договорів, які були підписані в 2002-2004 роках. Колишні домовленості щодо газу набагато вигідніші для України", - сказав він.

За даними джерела газети в апараті Клюєва, на початку 2007 року український уряд також направив "Газпрому" пропозицію про передачу Україні додаткових 30 млрд кубометрів газу в рахунок оплати за транзит російського палива.

"Кабмін запропонував уряду Росії і "Газпрому" відновити угоди, що діяли раніше і були розірвані з ініціативи попередніх урядів. Відповідь "Газпрому" очікується наприкінці лютого", – пояснив співрозмовник.

До 2006-го між Україною і Росією діяла угода, відповідно до якої "Газпром" платив 30 млрд кубометрів газу на рік за транзит 120-125 млрд кубометрів газу через територію України, водночас ціна на російський газ для України складала $45 за тисячу кубометрів.

Наприкінці 2005 року Росія заявила про необхідність переходу на нові умови постачання газу за ринковими цінами.

На початку 2006 року українська і російська сторони підписали угоду, згідно з якою "Газпром" продавав Україні газ по $230 за тисячу кубометрів, а Україна транспортувала російський газ компанії за ціною $1,6 за тисячу кубометрів на 100 км.

Весь російський газ надходив через швейцарську компанію RosUkrEnergo, яка змішувала його з туркменським паливом, закупленим по $60 за тисячу кубометрів, і продавала Україні по $95 за тисячу кубометрів.

Зараз "РосУкрЕнерго" постачає газ для українських споживачів по $130 за тисячу кубометрів, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін хоче домовитися з "Газпромом" про газ по $50 ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути