понеділок, 18 грудня 2017 16:26

Через корупцію Україна не змогла запустити супутник

Через корупцію Україна не змогла запустити супутник
Cупутник "Либідь" на українській ракеті "Зеніт" мав вийти на орбіту з космодрому Байконур. Фото: TV-SAT

Через зникнення $8 млн в офшорах, канадська компанія припинила співпрацю з Україною щодо запуску телекомунікаційного супутника.

У травні 2010 року держпідприємство "Укркосмос" і канадська компанія MDA підписали контракт зі створення 1-го українського телекомунікаційного супутника "Либідь", передає "Громадське".

Попри те, що 3 моменту підписання контракту минули 7 років, супутник на орбіту так і не вийшов.

"Очікувалося, що супутник не тільки дозволить користуватись українським каналам ресурсом українського апарату, а й продавати частину ресурсу", — повідомляє голова Державного космічного агентства Павло Дегтяренко.

Проект фінансувала канадська експортна агенція EDC. Україні видали кредит у розмірі $292 млн під гарантії українського уряду.

"Супутник уже зроблений. Однак він 2 роки перебуває на зберіганні і ми не можемо здійснити пуск. Ми втратили час і ринок, загальмували розвиток телекомунікаційного супутника", — наголошує Едуард Кузнєцов, що працює в Державному космічному агентстві.

Канадська компанія MDA не бажає продовжувати роботу над проектом.

"MDA 7 вересня заявила про вихід з проекту. Реальна причина — утрачені гроші на Кіпрі. Кошти, взяті під державні гарантії України, в Канаді рухалися через фінансового посередника. Саме це було основною причиною провалу проекту й відсутності старту 2012 року", — пояснює колишній голова Державного космічного агентства Любомир Сабадош.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доборолись з корупцією до рівня Росії

$8 млн втратила сейшельська компанія-посередник Briklin Limited, яка з'явилася в проекті 2011 року за ініціативи української сторони. Сейшельський офшор став посередником між канадською стороною та українським підприємством "Південмаш".

Над проектом запуску супутника працював Михайло Гріншпон — бізнесмен зі скандальним минулим. У період роботи в Космічному агентстві України він мав стосунок до сейшельського офшору, де зникли гроші для ракети-носія.

"Так, компанією Briklin Limited я повністю керував. Пам'ятаєте, на Кіпрі, коли банки всі накрилися? І офіційно все там. Ми ж наймали аналітиків", - каже Гріншпон.

Наразі, оборудкою зі зниклими мільйонами зайнялося Національне антикорупційне бюро.

5 листопада журналісти в 67 країнах світу одночасно опублікували розслідування, засновані на документах офшорних юридичних фірм. Документи назвали "Архівом райських островів". За ними, найбагатші люди планети мають в офшорах майже 7,9 трлн євро. Міжнародні корпорації щорічно переводять 600 млрд євро у податкові гавані – території з пільговим оподаткуванням.

Зараз ви читаєте новину «Через корупцію Україна не змогла запустити супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути