вівторок, 26 вересня 2017 16:03

Через блокаду підвищуватимуться ціни на продукти і товари першої необхідності - Волинець

Через блокаду підвищуватимуться ціни на продукти і товари першої необхідності - Волинець
Голова Незалежної профспілки гірників України і Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець каже, що організація блокади могла призвести до розвалу всієї енергосистеми країни. Фото: Уніан

Економічна блокада Донбасу, організована партією "Самопоміч" та іншими активістами в лютому 2017-го, може вплинути на підвищення цін на продукти харчування і товари першої необхідності. Таку думку висловив голова Незалежної профспілки гірників України і Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

"Це було помилкою - організувати з 10 лютого цього року блокаду, в найлютіші морози. Це призвело до загрози того, що могла розвалитися вся енергосистема країни. Тому що ті, хто блокував, вони ж не фахівці з енергетики, вони не розуміють, якою ціною видобувається вугілля. І навіть з огляду на те, що це українська територія і там працюють українці, і підприємства були зареєстровані в Україні, і вони платили податки до бюджету", - підкреслив Волинець.

Він нагадав, що на непідконтрольних територіях вугілля українські компанії купували по 60-65 доларів за тонну. "Це вугілля було високоякісним, з високою теплотворністю", - додав експерт.

"Зараз ми з Америки веземо вугілля за ціною 113 доларів з доставкою в порт, плюс розвантаження, зберігання вугілля на складах, завантаження і доставка до споживача. Тобто велике плече доставки - і ціна вже стає 130 доларів, тобто вдвічі дорожче", - зазначив глава Незалежної профспілки гірників.

"Все це закладається в тариф на електроенергію, на теплоносії, а потім автоматично йде зростання ціни на перевезення на продукти харчування, товари першої необхідності, адже в основі всього ціноутворення в економіці закладена ціна на енергоносії", - підкреслив Волинець.

Раніше радник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех заявляв, що Україна через блокаду тимчасово окупованих територій імпортує вугілля і створює додатковий попит, що вигідно в тому числі і Росії.

Зараз ви читаєте новину «Через блокаду підвищуватимуться ціни на продукти і товари першої необхідності - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути