середа, 11 липня 2012 11:09

Із акцизками без голограмм ринок заповнить алкогольна "бадяга"

Держава почала друкувати акцизні марки на алкоголь та тютюнові вироби без голограм. Такий крок послаблює контроль за виробництвом продукції та сприяє розвитку "тіньового" ринку, частка якого в найближчий час складе більше 50%, вважає координатор Центру споживчого контролю "ЧЕК", к.т.н. Ігор Канєвський.

"Як тільки держава трохи зменшує контроль, фальсифікатори відразу наповнюють ринок "бадягою", - заявив Канєвський на прес-конференції "Як за допомогою принтеру стати "горілчаним королем": алкогольна "бадяга" 90-х повертається на прилавки".

Він стверджує, що тепер споживачу буде складно відрізнити легальну марку на пляшці від підробленої. "Акциз без голограми можна виробити у домашніх умовах за допомогою сканера та кольорового принтера", - додав експерт.

На прес-конференції показали, яким чином можна легко підробити нинішні марки без голограм. За допомогою вологого рушника відклеюється справжня акцизка. Її сканують і роздруковують на кольорову принтері. Копію від оригіналу відрізнити важко.

"Акцизну марку з голограмою не можна таким чином скопіювати. На копії видно - замість голограми зображена розмита пляма", - каже Канєвський.

За його підрахунками, тепер від продажу алкогольної та тютюнової продукції надходження до держбюджету України щорічно зменшаться на 6-7 мільярдів гривень.

Випуск акцизних марок без голограм є незаконним, вважає журналіст Бюро журналістських розслідувань Анна Фіонік. За її словами, урядовою постановою від 18 квітня с технічного опису акцизних марок було виключено голографічні захисні елементи, але зразок марки з голограмою залишився незмінним. Щоби затвердити нові зразки треба приймати нову постанову, якої наразі не затверджено. Чиновники скористалися моментом й ініціювали виробництво марок без голограм.

"У травні держпідприємство "Поліграфкомбінат "Україна" за розпорядженням директора Максима Степанова та можливої підтримки заступника міністра фінансів надрукувало партію акцизних марок без голограм", каже Анна Фіонік. - За законодавством зразки марок повинні розроблятися Мінфіном спільно з податківцями, СБУ, МВД, Мінюстом та затверджуються постановою уряду. Поки що є тільки її проект".

Офіційно держава збиралася змінити зразки акцизних марок, щоби здешевити їх вартість. За словами журналістки, новий акциз коштує стільки ж, як і захист із голограмою.

Зараз ви читаєте новину «Із акцизками без голограмм ринок заповнить алкогольна "бадяга"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути