вівторок, 04 серпня 2020 16:27

"Інвесторам важливі реформи і простота доступу до інфраструктури" - Чижиков

"Інвесторам важливі реформи і простота доступу до інфраструктури" - Чижиков
Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков вважає, що здешевлення підключення до електромереж могло б стати сигналом для інвесторів. фото: ZIK.ua

Бізнес дуже зацікавлений, щоб підключення до електромереж не було проблемою. Це необхідно реалізувати найближчим часом, оскільки для бізнесу важлива побудова ринкових відносин. Це важливо і для іноземних інвесторів, які готові інвестувати.

Про це розповів президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, коментуючи впровадження стимулюючого тарифу для збільшення інвестицій та оновлення електромереж.

Чижиков вважає, що спрощення та здешевлення підключення до електромереж могло б стати сигналом для інвесторів. На його думку, RAB тариф дозволить інвестувати в мережі, оновити їх і знизити ціну на підключення нових об'єктів до електроінфраструктури.

"Це велика бюрократія і бізнесу не зрозуміло, чому він повинен за свій рахунок побудувати підстанцію і ще гроші заплатити. Це нікуди не годиться. Тому зараз бізнес дуже зацікавлений, щоб підключення до електромереж не було проблемою, і якщо вийде це реалізувати - це буде добре. Хотілося б скоріше. Побудова ринкових відносин важлива. Бізнес цього чекає, і іноземці готові інвестувати", - підкреслив Чижиков.

За словами Чижикова, в Україні є певний прогрес зі спрощенням умов для приєднань до мереж у порівнянні з тим, що було 5 років тому. Це вплинуло на інвестклімат країни - з останніх місць в рейтингу Doing Business Україна підійшла до 80-100.

Для розвитку успіху експерт пропонує скористатися досвідом країн ближнього зарубіжжя - Польщі, Грузії, Туреччини та простимулювати внутрішніх інвесторів вкладати в розвиток країни.

"Ми бачимо один з варіантів, як діяла свого часу і Польща, і Грузія, а особливо Туреччина, де зараз у них створено близько 280 індустріальних зон, де діють інші умови. Компанія заходить в такий парк, і вона більше з державою практично не має діла. Там забезпечується доступ до електроенергії, до газу. Комунікації для інвестора йдуть тільки через адміністрацію парку. Такі точкові об'єкти могли б бути дуже привабливими для іноземців. Але спочатку ми повинні самі туди почати інвестувати", - зазначив Чижиков.

Як раніше повідомлялося, в Міненерго вважають, що введення RAB-тарифів - найважливіший механізм для подальших інвестицій в мережі операторів систем розподілу.

Раніше Експертна Рада при Міністерстві енергетики висловився за введення RAB-регулювання за європейським зразком. Його ключові особливості - єдина база активів і ставка прибутковості на рівні середньозваженої вартості капіталу (WACC).

Нагадаємо, Європейська Бізнес Асоціація наполягає, що при впровадженні нової моделі варто враховувати міжнародний досвід країн, де успішно введено RAB регулювання, а саме - уникнути поділу бази активів на нову і стару і впровадити єдину ставку, рівну середньозваженій вартості капіталу - WACC.

Зараз ви читаєте новину «"Інвесторам важливі реформи і простота доступу до інфраструктури" - Чижиков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути