пʼятниця, 17 липня 2020 13:59

Інфляція прискориться: експерти розповіли, що подорожчає найближчим часом

Інфляція прискориться: експерти розповіли, що подорожчає найближчим часом
Лідером зростання ціни виявиться картопля REUTERS

В Україні зберігається рекордно низький рівень інфляції – за даними Держслужби статистики, за 6 місяців ціни зросли лише на 2% порівняно з груднем 2020 року. Але при цьому багато товарів і послуг як подорожчали, так і подешевшали на десятки відсотків. Як зміняться ціни на продукти найближчим часом.

Експерти вважають, що в 3-му кварталі інфляція прискориться, а традиційного літнього нульового зростання цін, не кажучи вже про їх зниження, очікувати навряд чи варто.

"У вересні можуть подешевшати яблука, оскільки їх урожай очікується непоганим, ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх, – розповідає Олексій Дорошенко виданню "Сьогодні". – Але в грошах це все одно виявиться дуже дорого – 24-26 грн за кіло українських яблук. Буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, але яким воно виявиться, поки прогнозувати складно. А от зниження цін на комунальні послуги, перш за все на газ, точно зміниться їхнім зростанням. Оскільки почнеться підготовка до нового опалювального сезону і попит на газ у світі збільшиться. В цілому інфляція за липень - вересень складе 1-1,5%".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на дині різко впала

Олег Пендзин більш песимістичний у своїх прогнозах. На його думку, до зими очікуються значно вищі ціни на газ для населення і комунальної сфери – на рівні імпортного паритету. Це означає, що вартість опалення і гарячої води значно зросте.

"При цьому не буде компенсаторних механізмів для населення, вони не передбачені новим меморандумом про співпрацю з МВФ, – каже Олег Пендзин. – Стрімке зростання цін на агропродукцію очікується з наступного маркетингового року, який починається з серпня. Лідером зростання ціни виявиться картопля. Урожай картоплі у нас буде ще меншим, ніж минулого року, бо багато полів на Західній Україні загинуло від дощів та повені. На дешевий його імпорт сподіватися не доводиться. Наприклад, Білорусь внесла картоплю в перелік заборонених до експорту товарів, разом з часником і цибулею".

На думку Олега Пендзина, все це прискорить інфляцію, вже починаючи з липня. До кінця року вона дійде до запланованих в бюджеті 9% річного зростання цін, а то й перевищить їх. У 3-му кварталі зростання цін, за його оцінкою, складе близько 3%, що набагато більше звичайних для цього кварталу 0,5-1% інфляції.

Ціна на борщовий набір - цибуля, буряк, капуста, морква та картопля, значно знизилася. У порівнянні з тим же періодом 2019 року ціни зменшилися в середньому на 24%.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція прискориться: експерти розповіли, що подорожчає найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути