понеділок, 18 лютого 2019 10:40

Індексація пенсій: за якою формулою розраховуватимуть

Індексація пенсій: за якою формулою розраховуватимуть
З квітня пенсії в Україні збільшаться. Фото: images.unian.net

Українські пенсіонери отримають обіцяну надбавку до пенсій вже в березні.

За словами Володимира Гройсмана, пенсії автоматично проіндексують у зв'язку з інфляцією минулого року й ростом зарплат. Про формулу розрахунку, суму середньої надбавки і на що ж вистачить цих грошей, повідомляє Сегодня.

Пенсії в березні підвищать відповідно до закону про індексацію грошових доходів населення. Його дія припинили у 2014 році до стабілізації економічної ситуації в країні. З березня відновлять.

Формула перерахунку така ж, як і була. Показник середньої зарплати, застосовуваний для розрахунку кожної індивідуальної пенсії, збільшується на 50% зростання середньої зарплати в країні за січень-грудень 2018 року. За попередніми даними, це 12,35% і на 50% інфляції - 4,95 %. Разом нинішня "формульна" середня зарплата в 3764 грн оціночно виросте на 17,3%, або на 651 грн, до 4415 грн.

А от середня пенсія збільшиться на 17,3% тільки у тих, хто має необхідний страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) і не отримує ніяких доплат. Наприклад, за понаднормовий стаж, нагороди, почесні звання.

Середня пенсія в 2018 році була 2645,66 грн. Тож у чоловіка, який відпрацював 35 років і отримує середню пенсію, надбавка має скласти 457 грн. А ті, хто заробили мінімальну пенсію - 1497 грн, отримають набагато менше - максимум 258 грн при 35-літньому стажі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсію будуть відбирати

За цінами за січень, на ці гроші можна буде додатково купити 4 кг свіжої свинини, 6 кг мороженої риби типу минтая, 5 півторакілограмових курячих тушок, 5 кг дешевої вареної ковбаси, 11 пачок вершкового масла, 20 літрів молока. Якщо придбати всього потроху з перерахованого, то індексації середньої пенсії вистачить приблизно на тиждень-півтора посиленого харчування.

Також можна за ці гроші запломбувати один зуб, але без видалення нерва і анестезії, заправити 16 л бензину або 36 л автогазу.

Але є й зворотній бік індексації пенсій.

"З травня буде перерахунок субсидій на "комуналку", і багато з тих, хто отримував допомогу від держави, її позбудуться. В результаті велика частина їх надбавки до пенсії, якщо не вся, піде на оплату компослуг. Не забуваємо і про інфляцію: до наступного перерахунку в березні 2020 року ціни зростуть не менш ніж на 10%", - говорить економіст Олександр Охріменко.

Частина українців вже мають надбавку до пенсії з 1 січня. Це військові пенсіонери (близько 500 тис. чол.), у яких середня пенсія зросла на 750 грн (+ 25%), досягнувши майже 3750 грн, і трудові пенсіонери у віці 65 років і старше (2 млн чол.), зі стажем роботи не менше 35 років. Їх пенсія тепер не може бути менше 40% від мінзарплати, або 1669 грн, тобто на 141 грн вища за мінімальну (1497 грн). Військовим в цьому році пенсії не планують збільшувати, а 65-річні і старше пенсіонери можуть розраховувати на індексацію в березні. Також двічі підвищать мінімальні пенсії: з 1 липня на 67 грн (до 1564 грн), з 1 грудня ще на 74 грн (до 1638 грн).

Зараз ви читаєте новину «Індексація пенсій: за якою формулою розраховуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути