Напередодні Великодніх свят команда аналітиків Міністерства економічного розвитку та торгівлі вирішила дослідити динаміку вартості випікання святкової паски в 2016 році порівняно із 2015 роком.
Відповідну інформацію прес-служба відомства розмістила на сторінці у Facebook.
В результаті дослідження аналітики виявили, що випікання паски в домашніх умовах коштуватиме 22,04 грн, що на 33,9% дорожче, порівняно з 2015 роком.
"Найбільший вплив на підвищення кінцевої вартості домашньої паски мало подорожчання родзинок. Їхня частка складає понад 30% від вартості",- говориться в повідомлені.
Також зазначається, що найбільшу негативну динаміку з інгредієнтів для святкової паски показали сухі дріжджі. Упаковка в 11 г в 2016 році коштує 4,90 грн, що на 181,6% дорожче, ніж минулого року.
Водночас, деякі соціально значущі товари, з яких готується великодня паска, подешевшали. До таких належать борошно (-22,4%) і курячі яйця (-19,8%).
Консенсус-прогноз Мінекономрозвитку на 2016 рік передбачає, що індекс споживчих цін становитиме 113,5% (грудень 2016 до грудня 2015).
Коментарі