Ексклюзиви
субота, 14 квітня 2018 20:23

Інціатор плану Маршала розповів, за яких умов ЄС дасть Україні гроші

Інціатор плану Маршала розповів, за яких умов ЄС дасть Україні гроші
ФОТО: Андріус Кубіліус: Може, непогано, що Дональд Трамп став президентом США. Коли був Барак Обама, і ми говорили, що там війна, треба допомогти Україні, потрібна зброя, новий план Маршалла. Отримували відповідь, яка нас спочатку шокувала: не хочемо провокувати Росію. DELFI / Karolina Pansevič

Україна отримає фінансову допомогу від Євросоюзу за умови виконання необхідних вимог та розробки проектів для інвестицій.

Про це розповів в інтерв'ю Gazeta.ua литовський політик, колишній прем'єр-міністр Литви Андріус Кубіліус.

Україна з ряду причин не готова до допомоги Європи і плану Маршалла. Люди не вірять у чесність і прозорість уряду.

- Не будьте такі песимістичні. Ми зі своєї сторони бачимо непоганий прогрес на рівні уряду України. Звичайно, це займає час: зрозуміти проблеми і знайти рішення. Скажімо, одна з них - проблема "старих грошей" (мова про кредитні лінії, відкриті для України, які не використовуються Києвом ефективно – Gazeta.ua). Країна отримала обіцянку від різних фінансових інституцій. Є сума, яка можуть бути інвестована в економіку. Це не те, що дає Валютний фонд – близько 7 мільярдів. Україна змогла використати лише 1 мільярд 600 мільйонів.

Про що це говорить?

- Є проблема: немає проектів, куди інвестувати. Немає розуміння, як це робити. В Литві ми з цією проблемою зіштовхнулися у 2000-му році, коли нам почали поступати європейські гроші. Ми тоді створили спеціальну агенцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков закликав діяти незалежно від думки міжнародного співтовариства

Як довго ви його створювали?

- Близько року. Це займає час. Тому ми кажемо, що зараз український уряд має вирішити проблему "старих грошей". Треба показати, що все йде вперед, гроші використовуються і реформи продовжуються. Тоді, сподіваємося, західні столиці могли б дати обіцянку Україні виділити гроші для реформ ще до літа. Зараз ми направляємося на зустріч "Великої сімки" (міжнародний клуб, що об'єднує Великобританію, Німеччину, Італію, Канаду, США, Францію і Японію. Перша зустріч відбулася у листопаді 1975 року у Франції у зв'язку із економічною кризою і загостренням стосунків між США, Західною Європою і Японією з економічних і фінансових питань – Gazeta.ua), Міжнародна конференцію в Копенгагені з питань реформ в Україні запланована на 27 червня, 20-й саміт Україна-Європейський Союз у липні, щоб там підтвердили, що якщо Україна показує, що вже вміє використовувати гроші – десь за рік-півтора з'являться нові.

Через недовіру до держави є побоювання, що частина грошей не будуть використані для реформування. Чи будуть для цього проекту залучені європейські експерти?

- Ми пропонуємо агенцію, яка є в нас. Вона дивиться, щоб проекти були втілені у життя прозоро, щоб до створення такої агенції залучалися міжнародні партнери. Так зроблено з інституцією Business Ombudsmen (завдання бізнес-омбудсмена – сприяти боротьбі з корупцією та підвищенню інвестиційної привабливості, а також забезпечити більшу прозорість ведення бізнесу. Працює теж в Україні – Gazeta.ua). Вона завоювала авторитет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія у будь-яку хвилину готова кинути в Україну 260 тис. солдат і 3 тис. танків - РНБО

В чому Україна і Литва можуть бути корисні одна одній?

- Можемо допомогти в тому, де ми пройшли через цілий ряд реформ. Знаємо, з чим стикається така країна, молода демократія, з якими проблемами і як їх можна подолати. Для країн старої демократіє – Німеччини, Франції або США – деякі наші проблеми важко зрозуміти. Ми все це проходили – розвиток політичної, партійної системи і як викрити можливості політичної корупції.

Ми намагаємося використовувати наше членство у Європейському Союзі. Щоб там тримати питання України на високому рівні.

Рівень корупції в Литві після здобуття незалежності був високий?

- Не було часу для таких великих олігархів і у нас немає такої великої промисловості. В Литві є багато заборон щодо того, хто може фінансувати політичні партії. Коли держава почала давати більше грошей і бізнесу заборонили фінансувати політичні партії, одразу відчувалося, що політичне поле звільнилося від таких впливів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Триває холодна війна кремлівського приготування - Порошенко

Для України може бути прийнятний досвід Литви із президентом-іноземцем? Колишній президент Литви Валдас Адамкус, який керував державою протягом двох термінів, був громадянином США.

- Він приніс західне відчуття. Мав великий авторитет. З чорного ящика ми його не витягли, бо добре знали. Він зробив свою справу. В Латвії була обрана Вайра Вике-Фрейберга – канадська латишка. Як би ваше суспільство на це відреагувало – важко спрогнозувати.

Сьогоднішня ситуація України унікальна?

- Більшість шляхів відомі. Бракує того, що мали ми: більш зрозумілої позиції Заходу. Україна унікальна в тому, що її успіх на шляху становлення успішної європейської держави може сильно вплинути на і розвиток Росії. Думаю, Путін це розуміє і робить все, щоб цього не сталося. У західних столицях цього розуміння немає.

Може, непогано, що Дональд Трамп став президентом США. Коли був Барак Обама, і ми говорили, що там війна, треба допомогти Україні, потрібна зброя, новий план Маршалла. Отримували відповідь, яка нас спочатку шокувала: не хочемо провокувати Росію. Ми говорили: ви не розумієте характеру Путіна. Його провокує слабкість Заходу. Якщо Захід покаже свою силу, Путін зразу зупиниться.

План Маршалла для України - ініціатива українських, європейських і американських політиків, військових чиновників, прозахідних лоббістів, політтехнологів, філософів у створенні програми реформ для України, які покликані вивести державу із зон иекономічної співпраці країн Азії і Східної Європи, під лозунгом Плану Маршалла для Європи після Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Інціатор плану Маршала розповів, за яких умов ЄС дасть Україні гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути