середа, 21 листопада 2012 09:20

Імпортні товари в Україні можуть подорожчати на 10%

Імпортні товари в Україні можуть подорожчати на 10%
Відомство Петра Порошенка запропонувало ввести "додатковий імпортний збір". Фото: unn.com.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання стану платіжного балансу України".

Документ передбачає введення "додаткового імпортного збору" в розмірі до 10% митної вартості товару, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Імпорт обкладуть десятиною".

Право встановлювати таку надбавку до імпортних мит уряд отримає в "разі значного погіршення стану платіжного балансу країни або істотного скорочення золотовалютних резервів, або досягнення ними мінімального розміру".

Право встановлювати додатковий імпортний збір нададуть Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі, яка застосовує антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи. Термін дії збору не повинен перевищувати 12 місяців, а його ставка повинна буде зменшуватися через рівні інтервали часу. І якщо на товар встановлять максимально можливі 10%, збір, наприклад, зможе зменшуватися на 2,5 процентних пункти щоквартально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд хоче продовжити стару програму з МВФ, а краще починати вже нову - експерт

Збором буде обкладатися імпорт "незалежно від країни походження". Його не уникнуть навіть країни, з якими Україна торгує вільно. Від застосування збору можуть звільнити лише "життєво необхідні товари" у Домовленості про угоду ГАТТ 1994 року. Він не буде застосовуватися до імпорту, який ліцензується або квотується. Відповідно, це викличе сплеск споживчої інфляції.

У законопроекті наголошується, що застосування такого збору відповідає ст. XII ГАТТ СОТ. Після прийняття рішення про введення імпортного збору уряд повинен негайно сповістити про нього органи СОТ, провести з ними консультації, за підсумками яких може бути прийняте рішення про дострокове скасування збору. Разом з тим для набуття чинності рішення про застосування збору згоду членів СОТ не вимагається.

Зараз ви читаєте новину «Імпортні товари в Україні можуть подорожчати на 10%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути