понеділок, 18 січня 2021 16:36

Імпорт електроенергії дозволяє Україні уникнути блекаута на піку зимових холодів - дані Міненерго

Імпорт електроенергії дозволяє Україні уникнути блекаута на піку зимових холодів - дані Міненерго
Більша частина української теплової генерації знаходиться в управлінні приватного енергомонополіста. Фото: Mind.ua

Згідно із затвердженим Міненерго графіком, складські запаси вугілля станом на середину січня у ТЕС і ТЕЦ повинні складати 1,079 млн т., по факту є на 338 тис. т. менше.

Стабільність об'єднаної енергосистеми України в на піку зимових холодів забезпечує імпорт електроенергії. Теплова генерація не підтримує запаси вугілля на необхідному рівні.

Про це свідчать дані Міненерго.

Велика частина української теплової генерації знаходиться в управлінні приватного енергомонополіста, який і повинен підтримувати складські запаси вугілля на рівні, визначеному Міненерго. Разом з тим Міненерго віддає явну перевагу тепловій генерації при прогнозуванні роботи об'єднаної енергосистеми України. Уже в нинішньому опалювальному сезоні частка ТЕЦ і ТЕС неодноразово перевищувала частку АЕС в загальному обсязі виробництва електроенергії за добу.

В таких умовах ризики зупинки вугільних енергоблоків і дефіциту потужностей в об'єднаній енергосистемі загрозливо зростають. Альтернативою імпорту електроенергії стане повернення віялових відключень від енергопостачання цілих областей - як це практикувалося в 1990-і рр.

Зараз ви читаєте новину «Імпорт електроенергії дозволяє Україні уникнути блекаута на піку зимових холодів - дані Міненерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути