пʼятниця, 19 березня 2021 15:28

Хто відповідальний за пенсії в Україні - опитування

Хто відповідальний за пенсії в Україні - опитування
Більшість опитаних не вважають, що люди самі повинні заощаджувати собі на старість. Фото: unsplash

68,5% опитаних вважають, що життя в старості має забезпечувати держава та уряд. 18,8% вважають відповідальними передусім самих себе.

Водночас 47,3% українців готові на значне зменшення ЄСВ заради отримання доходів від заощаджень у майбутньому або витрат на поточні потреби, свідчать результати дослідження від Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна.

"За нинішньої солідарної пенсійної системи податки, які сплачують працівники, одразу розподіляють між пенсіонерами. Накопичувальна система передбачає, що працівник відкладає частину заробітку на власний ощадний рахунок. На цьому рахунку гроші не лише накопичуються, а й заробляють відсотки", - пояснюють у Центрі соціально-економічних досліджень CASE Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсійний вік для жінок підвищать з 1 квітня

Більшість опитаних не вважають, що люди самі мають заощаджувати собі на старість. Однак їхні відповіді на подальші запитання свідчать про краще ставлення до накопичувальної пенсійної системи, аніж до нинішньої солідарної.

Понад третина опитаних зазначили, що очікують на скорочення доходів більш як утричі. Загалом більшість респондентів очікує на відчутне скорочення доходів на пенсії - у півтора раза й більше.

З 1 квітня близько 2,7 млн пенсіонерів, які працюють, почнуть отримувати підвищені пенсії.

Зараз ви читаєте новину «Хто відповідальний за пенсії в Україні - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути