Гречка за рік подорожчала на 34,4%, повідомляє Держстат. Зараз кілограм коштує в середньому 32-50 грн, залежно від виробника. Прогнозують, що до кінця року гречка ще додасть в ціні. Про причини подорожчання крупи розповів Gazeta.ua виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
Які причини подорожчання гречки?
Подорожчання гречки триває щонайменше рік. Це пов'язано з тим, що в Україні катастрофічний дефіцит власного виробництва. З 2017 року Росія почала просувати свою гречку на український ринок. Росіяни освоїли багато нових земель і засіяли їх цією культурою, мають перевиробництво. У результаті, за 4 роки обсяги виробництва гречки в Україні впали втричі — до 60 тисяч гектарів. А мінімально необхідні об'єми для нашої держави — це 150 тисяч гектарів. Тоді ми зможемо нагодувати населення власною гречкою.
Ще одна причина — незакритий кордон із Казахстаном. Оскільки основний ареал вирощування російської гречки — це Алтайський край, вона йшла залізницею через Казахстан. Там міняли бирки і крупа заходила до нас як казахська. А з Казахстаном у нас договір про вільну торгівлю. Зараз у Росії вже піднялися ціни, вони вирівнялися з нашими. Але все таки ота найдешевша цінова категорію до 35 гривень — це російська гречка. Наші якісні торгові марки коштують 45 гривень і вище.
Як зростання вартості змінило попит на цю крупу?
Українці почали менше споживати гречки, бо вона дорога. Зараз на одну людину припадає 2-3 кілограми на рік. Є інші замінники, більш дешеві — макарони, картопля. Населення збідніло. Люди змушені споживати дешевший, менш якісний продукт. Норма споживання гречки на одну людину встановлена дієтологами ще з радянських часів — це майже 7 кілограмів на рік.
Від зростання ціни в основному страждають люди, які хворіють на діабет. Тому що гречана крупа — це основна їжа для них. А в світі кожен 10-й хворий на діабет. Я не кажу вже про інші корисні властивості гречки: вона виводить радіонукліди, містить амінокислоти, яких нема в інших культурах, покращує еластичність судин. Тому її треба їсти в достатній кількості.
Карантин впливає на ціни?
Коли рік тому оголосили карантин, спостерігали ажіотажний попит у першу чергу на крупи. Це стало причиною різкого подорожчання гречки — до 26-36 гривень. Урожай 2020 року був невеликий, засіяли тільки 77 тисяч гектарів. А потреба українців — 200 тисяч тонн крупи. Відповідно відбулося здорожчання гречки.
Зараз ціні вже немає куди рости. Виробники масово жаліються, що коли вартість крупи перевалила 30 гривень, об'єми продажів упали в 2-3 рази. Виробник теж не зацікавлений, щоб продукт був дорогий. Крупові заводи працюють все ж таки на обороті, а не на ціні. У них заробіток у відсотковому відношенні на кілограмі той самий при ціні 10 гривень кілограм, і 30 гривень. Усі зацікавлені, щоб просто була стабільна ціна.
Чому виробники відмовляються вирощувати гречку?
Це дуже нестабільна культура. Кожні 3-4 роки міняється ситуація на ринку гречки. Невеликий фермер відмовляється її вирощувати, бо не може спрогнозувати свої видатки та доходи. Виробники перейшли на більш стабільні соняшник, сою, кукурудзу, пшеницю. Великі агрохолдинги взагалі відмовились від гречки, бо це нішева культура. Засилля російської гречки добило всю економічну мотивацію. До нас завозили гречку за штучно заниженими цінами. Уже привезена крупа була дешевша, ніж наше вироблене зерно. І так тривало до осені 2019 року. Гречка падала і падала в ціні. Була по 40 гривень, потім 18, далі вартість опустилаясь до 10-11 гривень. Стимул у виробника вирощувати гречку зник.
20 років тому в Україні сіяли майже 600 тисяч гектарів гречки. У 2019 році лишилося 63 тисячі гектарів. Ми втратили свій експортний потенціал. Україна продавала закордон майже 300 тисяч тонн гречки. Зараз країна стала імпортозалежною, 40-50% крупи завозимо.
Звідки в Україну можуть завозити гречку?
Основна маса завозиться через Казахстан. Зараз у нас продається фактично російська крупа, бо Казахстан не має такої кількості власної. Там гречку вирощують у невеликих масштабах. Незначну частину в Україну завозимо через Молдову, це теж російська крупа.
Ми споживаємо гречку звичайну. Вона вирощується тільки в Росії. Славнозвісна китайська — це зовсім інший вид. Називається — татарська. Її японці та китайці перемелюють на борошно, споживають у вигляді різних борошняних виробів. Ще в татарській гречці підвищений вміст рутину, тому вона гіркувата на смак. Українці до такої крупи не звикли і не будуть її їсти. Тому завезти гречку фактично немає звідки. Торік до 1 липня уряд ввів заборону на експорт гречки до Російсокої Федерації. А заборона на ввезення гречки з Росії існує з 2015 року.
Торік уряд просив фермерів збільшити посіви гречки. Чи дослухалися аграрії?
Уряд затвердив своєю постановою 3,5 тисячі гривень дотації на гектар гречки. Уже розроблений механізм виділення коштів. Виробник зможе претендувати на отримання дотації, якщо вирощує не більше 300 гектарів. Але в нас таких, що вирощують великі об'єми — один чи два.
Сподіваюся, що дотації стануть додатковим стимулом для аграрного виробника. Цей рік надзвичайно вдалий для цього. Правильна технологія дозволить отримувати гарантовано 2,5 тонн гречки з гектара. 48-50 тисяч гривень можна буде заробити на одному гектарі. Гречка є найдешевшою у виробництві. В неї не потрібно вкладати великі кошти, як для виробництва кукурудзи, пшениці чи соняшника. Її майже не потрібно удобрювати, бо коренева система сама дістає з ґрунту фосфор і калій. Не потрібно захищати, бо гречка фактично не має шкідників і хвороб. Головне — це наявність води. Хоча гречка її споживає вдвічі менше, ніж соняшник та кукурудза.
Головне — мати бажання. Техніка універсальна — це звичайна зернова сівалка. Вона існує в кожному господарстві. Якісного насіння на ринку достатньо. Гречки за сезон можна отримати два врожаї. Її можна сіяти на початку липня і зібрати урожай вже на Покрову. Гречці з моменту посіву до збору потрібно 85-90 днів. Зараз її не вирощують, бо нема фанатів. Кожен вид діяльності вимагає якогось фанатизму і любові. Десь не зважати на дохідність, якісь рік-два попрацювати на збиток, але вирощувати. Є підприємство на Полтавщині, яке стабільно вирощує майже 400 гектарів органічної гречки. Вона в них два роки тому коштувала 80 гривень за кілограм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українців немає грошей платити за комуналку
У яких областях вирощують гречку?
Основні регіони, де продовжує вирощуватися гречка — це Хмельницька, Чернігівська, Житомирська і Сумська області. У промислових масштабах уже мало хто нею займається. Ті, хто висіває її зараз в Україні — це фанати, які роблять це із якихось власних міркувань. Або щоб розрахуватися за паї з людьми, або органічне землеробство, щоб підтримати свою пасіку. Мед гречаний унікальний. Його діастазне число — 31. Це один із найвищих показників якості. Фактично гречка дозволяє отримати додатково 5-6 тисяч гривень доходу з гектара завдяки меду. Це можуть бути бджоли того фермера, який сіє гречку. Чисто гречаного меду зараз фактично ніде немає, бо відсутні великі гречані посіви.
Потрібно відроджувати цю культуру. Добре, що держава звернула увагу на проблему. У наступні роки теж передбачається дотація і ситуація на ринку буде стабілізуватися. Наша гречка повинна коштувати дешевше імпортної. Ціна має бути не більше 20-25 гривень за кілограм.
Скільки посіють цієї культури цього року в Україні?
Сіяти почнуть із 1 травня, бо весна холодна. За планами господарств бачимо, що буде 80 тисяч гектарів гречки. Торік було 77 тисяч. Сподіваємося, що господарства збільшать обсяги, дізнавшись про дотацію уряду. Якщо вийти хоча б на 150 тисяч гектарів, тоді крупа в магазинах подешевшає до 30 гривень. Якщо залишиться заплановані 80 тисяч гектарів, то гречка поступово дорожчатиме. Вартість може сягнути 80 гривень. Уже зараз є ціна 60 гривень, тому 80 — цілком реально.
За прогнозами фермерських асоціацій, гречка до кінця 2021 року подорожчає ще на 10-15%. Яка ваша думка?
Передумов, що гречка подешевшає до збору нового врожаю, немає. Крупа може тільки дорожчати. Запаси дуже малі. Виробники притримують гречку, бо розуміють, що це цінний товар. Тяжко спрогнозувати, на скільки вона подорожчає. Крупа може вже до кінця цього року коштувати 80 гривень.
У більшості європейських країн немає культури споживання цього продукту. Гречку їдять у Польщі, Словаччині, Болгарії, Франції. А найбільшим імпортером цієї крупи в світі є Японія.
Ціна на м'ясо в Україні стабілізувалась завдяки локдауну. Попит на нього впав, тому не дорожчає. Ще одна причина - закриття ресторанів.
Коментарі