середа, 15 квітня 2020 15:57

Державне регулювання не допоможе: хто має стежити за цінами в Україні

Державне регулювання не допоможе: хто має стежити за цінами в Україні
На початку карантину ціни у магазинах стрімко зросли через ажіотаж покупців. Зараз купівельна спроможність українців знизилася. Фото: pexels.com

Повернення до державного регулювання цін для українців нічого не змінить, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Це скоріше бюрократична процедура, магазини заповнюватимуть додаткові папірці. Регулювання не розповсюджуватиметься на виробників та постачальників. Просто спостерігатимуть і вивчатимуть динаміку зміни вартості визначених товарів. Зрозуміло, що ціни і в магазинах, і в аптеках будуть зростати", - пояснює економіст.

За його словами, ціни має моніторити Антимонопольний комітет.

"Структуру створили найперше з метою слідкувати за зловживаннями магазинів та торгових мереж. Вона повинна виконувати свої прямі функції. Поки цього не робить", - каже Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з цінами на продукти перед Великоднем

Додає, що продукти та найзатребуваніші товари перестали дорожчати.

"Українці через карантин запанікували і побігли в магазини закуплятися борошном, гречкою, цукром, овочами. Ці позиції одразу подорожчали. Коли громадяни зробили продуктові запаси, попит упав. Крім того, знизилася купівельна спроможність українців. Відповідно деякі ціни навіть опускаються", - підсумував економіст.

З 15 квітня на період надзвичайної ситуації Україна повертається до державного регулювання цін на соціальні продукти, лікарські засоби та медичні вироби. З продуктів слідкуватимуть за вартістю гречки, цукру, борошна, макаронів, молока, хліба, яєць, курячої тушки, вершкового масла та мінеральної води без газу.

Зараз ви читаєте новину «Державне регулювання не допоможе: хто має стежити за цінами в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути