середа, 10 січня 2018 17:16

Гонтарева відхрестилась від грошей Януковича

Гонтарева відхрестилась від грошей Януковича
Валерія Гонтарева наголосила, що її діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. Вона не мала безпосереднього відношення до брокерської діяльності компанії. Фото: vse.media

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева спростувала заяви, що українська інвестиційна компанія ICU допомогла Віктору Януковичу вивести з країни $1,5 млрд у період з 2012 по 2014 рік.

"Вважаю будь-які звинувачення нісенітницею. Адже кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг. Це пряма позика державному бюджету, яку державі, у разі прийняття закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати", - заявила Валерія Гонтарева, повідомили у прес-службі НБУ.

За словами голови Нацбанку, у державного Ощадбанку виникла необхідність залучення ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами та банком. Тоді Ощадбанк звернувся до ICU.

"Коли Ощадбанк підтвердив надходження коштів, не виникло жодних підозр щодо проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів. Всі документи та витяги з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства", - наголосила Гонтарева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про долю грошей Януковича

Вона зауважила, що у середині 2014 року, коли з'явилась інформація про зв'язок компаній із злочинною владою, Нацбанк активно сприяв арешту їхніх рахунків. У червні 2014 року відповідно до ухвал Печерського суду м. Києва на рахунки цих компаній в Ощадбанку було накладено арешт.

"Станом на кінець вересня 2016 року на арештованих рахунках перебувало $645,4 мільйона і 1,8 мільйона гривень. Загальна номінальна вартість ОВДП, придбаних на користь цієї групи компаній, становить $981 мільйон", - прокоментувала Валерія Гонтарева.

Голова Нацбанку наголосила, що її діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. Вона не мала безпосереднього відношення до брокерської діяльності компанії.

У результаті продажу корпоративних прав компанії ICU Holdings Limited Валерія Гонтарева отримала 83 562 613 грн доходу. У декларації за 2016 рік, яку чиновниця подала у березні 2017 року, значився сукупний дохід у розмірі 57 млн грн. Зокрема, 2016 року Валерія Гонтарева отримала третій транш від продажу своєї частини акцій ICU Holdings Limited у 52 572 026 грн.

Зараз ви читаєте новину «Гонтарева відхрестилась від грошей Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути