понеділок, 11 лютого 2013 15:45

Глобальні корпорації хочуть данини з України - лідер Піратської партії

Глобальні корпорації хочуть данини з України - лідер Піратської партії
Фото: obozrevatel.com

Американський Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA) визнав Україну найбільшим "піратом" у світі. Згідно з розслідуванням альянсу, неліцензійне програмне забезпечення у країні використовують навіть державні органи. Через це Україні загрожує виключення з програми підтримки країн, що розвиваються.

Три четвертих ВВП США становить оплата нематеріальних активів. Серед них левову частину займає так звана "інтелектуальна власність", розповів в інтерв'ю Gazeta.ua голова Піратської партії України Сергій Яригін.

За його словами, треба розуміти, що в цьому є прямий інтерес американських корпорацій та їхньої держави.

Санкції можливі?

- По-перше, санкції можуть накласти на торгівлю металом. Це приватний капітал. Більша частина прибутків від торгівлі металом йде не до бюджету, і не в кишеню українцю, а декільком впливовим олігархам. То чому ми маємо перейматись за їхній добробут? Будьте спокійні - вони за себе подбають. По-друге, не треба показово злити правовласників, особливо "Microsoft". Наприклад, в Європарламенті використовують відкритий, а не крадений продукт. Якщо б наші державні органи робили так само, а не користувались краденим програмним продуктом, то б і не підставляли Україну.

Тобто і ми винні?

- Як держава - так. Але тут є другий бік. Наприклад, музичний та фільмові продукти. Правовласники точно так само крадуть авторські права. Наприклад, є сценарій. Він уже давно в публічному доступі. І тут Голлівуд каже: а заплатіть нам ще й за авторське право. Логіку важко зрозуміти. Часто вони самі викладають фільми в Мережу, а потім звинувачують нас в тому, що ми користуємось. Це ніби скрипаль грає в переході, а декілька рекетирів вибиває з перехожих гроші. Не хочете, щоб ваші твори хтось бачив чи слухав - не викладайте в публічний доступ. Інтернет - це інструмент для поширення інформації. Якщо їх це не влаштовує - не використовуйте Мережу.

Якби корпорації мали б можливість повністю диктувати свої умови, який би став світ?

- На сьогодні вартість будь-якого телевізора більше 50% становить "інтелектуальна власність". Інша значна частина - різноманітні державні мита та стягнення. Якщо б глобалісти остаточно захопити світ, то жити стало б дорожче. Є приклад Китаю. Він у свій час плюнув на все це так зване "авторське право". Через двадцять років Піднебесна стала однією з найвпливовіших країн світу. Бо Пекін почав йти проти нав'язаних йому правил, проти дискурсу. Більш того, корпорації гальмують технічний прогрес.

Як гальмують?

- Через контроль. По перше, вони користуються фундаментальними науковими дослідами, які переважно фінансують державами, за рахунок платників податків. Потім корпорації на основі науки створюють прикладний товар. Чому фундаментальні винаходи йдуть в публічний доступ, а прикладні, які на них базуються, ні? По друге, Інтернет є відкритим та вільним продуктом. Велика кількість стандартів, які використовуються в Мережі, у вільному доступі. Чому корпорації на це не звертають уваги. Вимогою відкритої ліцензії є те, що якщо ти використовуєш відкритий стандарт, то робиш на його основі відкритий продукт. І тут у них зразу амнезія, вони різко про це забувають. Беруть вільний стандарт, використовують його для створення продукту і починають заробляти гроші під димовою завісою авторського права. Це, по суті, порушення ліцензійного умови використання стандартів.

Україна може піти шляхом Китаю?

- Для цього потрібна політична воля. Українські чиновник - це елемент боротьби глобальної корпорації проти нації, а не навпаки. Це вам може довести будь-який шкільний вчитель інформатики. Наприклад, діти вивчають "Microsoft Word" а не просто текстовий редактор. Або вивчають "Microsoft Excel", а не просто інструмент для роботи з електронними таблицями. І це тоді, коли існує велика кількість відкритих продуктів, які виконують аналогічні функції. Не виключено, що за всім цим стоять відкати, які отримують наші бюрократи.

Ваш прогноз протистояння між суспільствами та корпораціями?

- Таке протистояння загострюється кожного року в лютому. Рік тому закрили Ex.ua. Ну й що? Ресурс не зник. Бо він корисний для великої частини бізнесу, котрий знаходиться в Україні. Це майданчик, де знаходиться велика частина контенту. Кожен провайдер сплачує гроші за трафік. Природно, що український трафік для нього дешевший. По суті, ми бачимо міжкоропартивну боротьба великих брендів проти локальних. Глобальні корпорації хочуть данини з України. І ця боротьба буде постійною.

Зараз ви читаєте новину «Глобальні корпорації хочуть данини з України - лідер Піратської партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути