Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2022 16:14

Глава Укрхлібпрому попередив про можливе повторення в Україні казахстанського сценарію

 

Попри ухвалену урядом постанову про надання хлібній галузі газу за пільговими цінами, хлібозаводи за два тижні дії цієї постанови так і не отримали пільгового газу. Через це багато підприємств обіцяють припинити виробництво з дня на день, що може обернутися великими проблемами з наявністю хліба на полицях українських магазинів.

Постанову Кабінету міністрів України про встановлення пільгових цін на постачання природного газу виробникам продовольчих товарів, що мають суттєву соціальну значимість, не виконують. Це ставить хлібну галузь на межу закриття. Водночас можливі перебої з постачанням хліба в українські магазини.

Про це в коментарі Delo.ua заявив Олександр Васильченко, голова Укрхлібпрому, повідомляє УНІАН.

Всеукраїнська асоціація пекарів 11 січня направила українській владі, зокрема президенту Володимиру Зеленському та прем'єр-міністру Денису Шмигалю, офіційне звернення з проханням вжити заходів щодо розблокування дії постанови уряду №1435, яка запроваджує пільгові ціни на газ для виробників соціально значущих продовольчих товарів.

В асоціації пояснюють, що хоча уряд ухвалив 30 грудня 2021 року цю постанову, її не виконують постачальники газу "через вигадані причини" - хлібозаводи та інші виробники соціально значущих харчових продуктів досі не мають контрактів на купівлю газу за пільговою ціною.

"Більшість хлібопекарських підприємств купили газ тільки на першу половину січня 2022-го, оскільки сподівалися на обіцянку постачання дешевого пального й не мали можливості купити газ на весь місяць за астрономічними цінами. Постачання газу на пільгових умовах нам обіцяли на початку січня, потім терміни перенесли на 10-11 січня. 10 січня зранку визначили дату проведення торгів - 12 січня, наприкінці дня її відклали до 14 січня 2022 року. Такий розвиток подій унеможливлює купівлю газу на другу половину січня за пільговими цінами", - ідеться у зверненні асоціації.

У листі наголошують, що пекарів не мають можливості купити газ за ринковими цінами, оскільки це призведе до подальшого зростання заборгованості за сировину й припинення його постачання. Ідеться насамперед про борошно.

"Ситуація для виробників хліба перетворюється з критичної на катастрофічну, оскільки, втрачаючи щодня мільйони гривень у зв'язку з неможливістю скористатися рішенням уряду, ми наближаємо той день, коли не зможемо забезпечити роботу підприємств і будемо змушені зупинити виробництво. Наголошуємо: запас міцності вичерпаний, багато хлібопекарських підприємств на межі зупинення", - зазначає Укрхлібпром.

"До чого може призвести подібна бездіяльність уряду щодо соціально значущих проблем, ми вже побачили на прикладі Казахстану, коли прем'єр-міністр відмахнувся від обурення суспільства підвищенням цін на газ тим, що це ринкова ситуація", - додав Олександр Васильченко.

Нагадаємо, 31 грудня 2021 року Кабінет міністрів установив торговельну надбавку не вище як 1% за постачання природного газу власного видобутку виробникам низки продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість.

Рішення поширюється на компанії, для яких основним видом діяльності є виробництво борошна пшеничного першого сорту, молока пастеризованого жирністю 2,5% (у плівці), хліба житньо-пшеничного, яєць курячих категорії С1, птиці (тушки курячої), а також батона й соняшникової олії, які внесли до відповідного переліку 30 грудня.

Водночас дія цієї постанови має тривати до кінця карантину через Covid-19, але не довше ніж до кінця квітня 2022 року.

Постановою №1433 Кабмін також зобов'язав приватних газовидобувачів продавати до кінця квітня 20% видобутого газу на українській енергетичній біржі.

Напередодні представники молочної та хлібної індустрії, а також птахівники попередили про можливе припинення виробництва у своїх галузях через катастрофічне для них зростання цін на газ до 60 грн/куб. м із січня.

Зараз ви читаєте новину «Глава Укрхлібпрому попередив про можливе повторення в Україні казахстанського сценарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути