Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2024 18:25

Голова Нацбанку сказав, що буде з курсом у середньостроковій перспективі

Голова Нацбанку сказав, що буде з курсом у середньостроковій перспективі
Політика Нацбанку спрямовуються на те, щоб у середньостроковій перспективі купівля доларів чи євро не була гарантовано привабливішою за вкладення у гривню, сказав Андрій Пишний. Фото: НБУ

Національний банк намагається створити такі умови, щоб люди, які вклалися у гривневі інструменти, через рік могли купити не менше товарів та послуг, ніж зараз.

Про це сказав голова Нацбанку Андрій Пишний в інтерв'ю "Економічна правда".

"Наша політика спрямовується на те, щоб у середньостроковій перспективі купівля доларів чи євро не була гарантовано привабливішою за вкладення в гривню", - сказав Пишний.

"Зараз Національний банк поступово переходить до проміжного формату інфляційного таргетування. Ми розглядаємо процеси, пов'язані із коливаннями курсу на валютному ринку, як складову, що впливає на досягнення нашої інфляційної цілі", - заявив голова НБУ.

"Через це ми певною мірою навіть толеруємо ці процеси, розуміючи, що вони не мають небезпечного характеру. Адже ми бачимо, що інфляція є близькою до нашої п'ятивідсоткової цілі та після очікуваного прискорення в другій половині року внаслідок факторів з боку пропозиції повернеться до цілі на прогнозному горизонті", - сказав Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС перерахував Україні €4,2 млрд нового траншу. Куди підуть гроші

Голова Нацбанку сказав, що "вдалося подолати небезпечну множинність курсів 2022-23 років, коли різниця між готівковим та офіційним курсом сягала 20%, а зараз вона становить 0,6%".

"По-друге, рівень сьогоднішнього готівкового курсу цілком співмірний, а в деякі періоди навіть сильніший в порівняні з тим, за яким курсом населення купувало долар у 2022 році", - заявив Пишний.

Національний банк на 13 серпня встановив курс долара на рівні 41,28 грн. Долар подорожчав на 17 копійок. Євро подорожчав на 22 копійки.

Торік Національний банк запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу.

Зараз ви читаєте новину «Голова Нацбанку сказав, що буде з курсом у середньостроковій перспективі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути