четвер, 13 травня 2021 11:49

Гетманцев не виключає кадрових перестановок в ГФС і ДПС за незадовільну боротьбу з тіньовим сектором

Гетманцев не виключає кадрових перестановок в ГФС і ДПС за незадовільну боротьбу з тіньовим сектором
Фото: "Слуга народу"

Глава Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев незадоволений результатами півторарічної боротьби виконавчої влади з контрабандою, нелегальним обігом алкоголю та тютюну.

Про це Гетманцев сказав в інтерв'ю ІА "Інтерфакс-Україна". Глава фінансового Комітету констатував, що поряд з невеликими переміщеннями щодо зачистки ринку від нелегальних міні-НПЗ і так званих "бочок" (за останні півтора року, завдяки активному сприянню Генпрокуратури, ліквідовано близько 1 тис. АЗС, які торгують без дозвільних документів), органи виконавчої влади продовжують закривати очі на тіньові обороти алкогольної і тютюнової продукції.

"Ми займаємося проблемою детінізації ринку підакцизних товарів. Це не тільки паливо, але і алкоголь, тютюн. Ми ще проведемо окремий комітет з алкоголю, готельний - по тютюну. Займаємося цими проблемами вже півтора року. На жаль, наші здобутки не свідчать про остаточне розв'язання проблеми. У рішенні комітету будуть визначені конкретні кроки, які, на нашу думку, повинна зробити виконавча влада, і в першу чергу - правоохоронні органи", - зазначив Гетманцев.

Він підкреслив, що компетенції, всі необхідні важелі і відповідальність за наведення порядку на ринках підакцизних товарів повною мірою лежать на фіскальній і податковій служби. Однак, керівництво останніх ухиляється від виконання своїх посадових обов'язків, ігноруючи реалізацію рішень профільного Комітету Верховної Ради.

"Ми маємо інформацію з конкретними адресами заводів, які виробляють нелегальне паливо. Ми вимагаємо припинення цієї діяльності... По-друге, ми демонстрували чеки на комітеті, які свідчать, що великі мережі АЗС реалізують паливо "в темну". А потім використовують ПДВ в двох скрутках. Ми вимагаємо від податківців припинити це", - заявив Гетманцев.

У разі, якщо правоохоронні структури виконавчої влади не активізують боротьбу з тіньовою економікою, Комітет наполягатиме на зміні керівного складу ДПС та ДФС.

"Ми будемо рекомендувати уряду приймати кадрові рішення. Якщо люди не здатні виконувати ці завдання, прийдуть інші, хто зможе це зробити. Погодьтеся, неможливо далі миритися з цим ганебним явищем ", - каже голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Данило Гетманцев покладає великі надії на створюване Бюро економічної безпеки, яке отримає всі важелі впливу для ефективної боротьби з тіньовою економікою. І перш за все - з нелегальним обігом палива, контрафактного алкоголю і тютюну.

Він пояснив, що після підписання в березні 2021 року президентом відповідного закону, на створення БЕБ відводиться 6 місяців. Новій структурі будуть передані повноваження СБУ та ДФС з розслідування економічних злочинів. На думку Гетманцева затримок з боку Кабміну і ВРУ з технічних і нормативних питань формування нового відомства не виникне і вже до кінця року в Україні з'явиться повноцінна дієздатна структура по боротьбі з тіньовим сектором.

"Однак у Верховної Ради є ще одне завдання - законопроєкт № 3939-1, який вносить зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Без нього Бюро не зможе працювати", - підкреслив Гетманцев, висловивши надію, що профільні комітети Ради не стануть затягувати з підготовкою документа до другого читання. Разом з тим, Гетманцев акцентував увагу на важливості обліку та виправлення помилок, які були допущені при формуванні ДФС.

"Увага громадськості має вберегти нас від створення органу за прикладом ДФС з повторенням всіх його помилок. Я дуже розраховую на допомогу громадськості у формуванні нового органу. При цьому ми з вами повинні розуміти, скільки у нового органу ворогів і наскільки великим є бажання дискредитувати його діяльність ще до моменту створення. Адже нормальна робота БЕБ означає кінець "тіні" в одно-дворічній перспективі", - резюмував глава Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Зараз ви читаєте новину «Гетманцев не виключає кадрових перестановок в ГФС і ДПС за незадовільну боротьбу з тіньовим сектором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути