середа, 03 квітня 2013 09:08

"Газпром" знайшов нового партнера для будівництва "труби" в обхід України

"Газпром" знайшов нового партнера для будівництва "труби" в обхід України
"Газпром" активно просуває проект "Північний потік". Фото: telegraph.co.uk

ВАТ "Газпром" починає формувати новий консорціум для розширення газопроводу "Північний потік" в обхід України за участю NV Nederlandse Gasunie.

Про це пише "Комерсант-Україна" в публікації "Nord Stream получит расширение".

Так, учора російський посол в Нідерландах Роман Колодкін заявив, що під час візиту президента РФ Володимира Путіна до Нідерландів, який запланований на 8 квітня, "Газпром" і голландська Gasunie підпишуть низку документів.

Водночас джерело, близьке до "Газпрому", повідомило, що компанія підпише з Gasunie меморандум про наміри щодо участі останньої в консорціумі, який займеться розширенням Nord Stream з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Деталі меморандуму співрозмовник не розкрив. За його словами, документ ще узгоджується. У Gasunie від коментарів відмовилися.

"Газпром" активно просуває проект "Північний потік" незважаючи на те, що ціна транзиту газу по ньому вища, ніж через Україну. У січні-вересні 2012 року цей показник виріс на 20%, до $7,84 млрд, тоді як подорожчання прокачування через Україну становило лише 5%. Тим не менш, транзит російського газу через Україну скоротився минулого року на 15%, до 85 млрд куб. м.

Водночас, в середині січня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що будівництвом третьої та четвертої ниток "Північного потоку" займеться новий консорціум, причому на різних ділянках маршруту може бути різний склад акціонерів.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" знайшов нового партнера для будівництва "труби" в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути