понеділок, 30 липня 2012 09:29

"Газпром" злякався, що Україна споживає менше газу, і хоче знову поговорити про знижку

"Газпром" злякався, що Україна споживає менше газу, і хоче знову поговорити про знижку
"Газпром": нам необхідно відновлювати переговори про зниження ціни газу. Фото: gazprom.ru

Різке зниження споживання газу Україною викликало стурбованість у "Газпрому".

Про це повідомило джерело в російській монополії, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Ціну знизять до рівня моря".

"Безумовно, нам необхідно відновлювати переговори про зниження ціни газу і, головне, про те, щоб Україна дотримувалася контрактних зобов'язань при його закупівлі. Ми пропонували знижки на рівні тих, що отримали європейські споживачі газу, однак українська сторона зажадала нереальних знижок і заявила в односторонньому порядку про зниження споживання газу", - сказав співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше Міністерство енергетики та вугільної промисловості повідомило, що в січні-червні 2012 року імпорт російського газу скоротився на 44,8%, до 15,9 млрд. куб. м. Таке істотне падіння пояснюється насамперед високою базою порівняння. Адже в 2011 році "Нафтогаз України" був змушений закупити 12,1 млрд куб. м газу, щоб виконати рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав повернути цей обсяг швейцарській RosUkrEnergo.

За останні півроку знизився і обсяг споживання газу - на 2,2 млрд куб. м, або на 6,8%, до 30,9 млрд. куб. м. Високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснило, що зараз підприємства шукають можливості для заміни газу дешевшими видами палива. У першу чергу на загальному обсязі споживання позначився перехід на вугілля деяких теплокомуненерго та теплової генерації.

Нагадаємо, "Газпром" раніше пропонував знизити ціни на 10%. Однак українська влада наполягає, що ціна повинна бути зменшена з нинішніх $415 до $230-250 за тис. куб. м.

Зазначимо, що Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину в порівнянні з контрактними обсягами - до 27 млрд. куб. м. Новою редакцією Енергетичної стратегії України до 2030 року передбачено, що протягом п'яти років - з 2012 по 2017 роки - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд до 12 млрд куб. м.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" злякався, що Україна споживає менше газу, і хоче знову поговорити про знижку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути