четвер, 04 червня 2020 13:11

Фрукти і ягоди подорожчали до рекордного максимуму – експерти

Фрукти і ягоди подорожчали до рекордного максимуму – експерти
Оптові ціни на полуницю (суницю садову) зросли в середньому в 2,6 раза. Фото: pixabay.com

Вартість фруктів і ягід на ринку України перебуває на історично високому рівні. У зв'язку з кількома хвилями заморозків найбільше зросли оптові ціни на полуницю (суницю садову) - в середньому в 2,6 раза, а похмура погода заважає дозріванню ягоди.

"Зниження врожаю суниці садової і високий рівень цін можуть мати негативний вплив на перспективи експорту цієї ягоди в замороженому вигляді", – зазначила директор з розвитку української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва на сайті EastFruit.

Також різко подорожчали черешня і яблуко. Через заморозки основна частина врожаю ягоди загинула. При цьому негативно впливають на кількість і якість збирання рясні опади.

Щодо яблук, ціни на фрукт залишалися високими весь сезон через зниження виробництва торікі. На сьогодні українські запаси у сховищах практично вичерпано, а на ринку здебільшого присутнє імпортне яблуко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які працівники потрібні після карантину

До того ж у більшості європейських держав також спостерігаються проблеми з урожаєм ранніх фруктів і на цьому тлі зростає попит на яблуко.

Станом на сьогодні, на українському ринку переважає Імпортна груша. Ціни на фрукт за рік зросли на 30-35%.

У сегменті імпортних товарів найменше подорожчали банани - на 2-4% в опті. Ціни на лимон на 25% вище, ніж роком раніше, а на апельсин – на 40%. Попит на ці фрукти збільшився під час карантину.

Сади абрикоса в Україні також постраждали від заморозків, і урожай власних кісточкових очікується вкрай низьким. Отже це позначиться на цінах. При цьому найближчим часом збільшиться пропозиція імпортного абрикоса з Туреччини, Узбекистану та Іспанії.

Через тиждень на ринку з'являться перші партії ранньої лохини з південних регіонів. За словами фермерів, вона постраждала від заморозків, проте збільшення площ цього року може компенсувати цей фактор. Відповідно, лохина може стати єдиною ягодою, ціни на яку цього сезону будуть нижче, ніж роком раніше.

На базарах активно продають ранні овочі борщового набору. Водночас є пропозиція продукції врожаю минулого року. У гурті кілограм молодої картоплі можна придбати по 14-15 грн. За стару доведеться віддати 9-10 грн/кг, передає "Інфо-Шувар". Рання капуста коштує 4 грн/кг. Стара - 4-5 грн/кг. Моркву врожаю 2020 року продають по 12-13 грн/кг. Продукцію минулого врожаю збувають по 6-7 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Фрукти і ягоди подорожчали до рекордного максимуму – експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути