четвер, 04 червня 2020 11:56

Які працівники потрібні після карантину

Які працівники потрібні після карантину
З'явилося більше варіантів, коли компанія допомагає з житлом, надає харчування, уніформу. Фото: pixabay.com

Після карантину ринок праці в Україні зміниться. Зокрема, багатьох працівників шукають на віддалену роботу, розповіла Gazeta.ua HR-експерт Тетяна Пашкіна.

"Роботодавці зрозуміли, що їм потрібен результат. А не присутність людини в офісі. Традиційно потрібні водії, кур'єри, оператори коллцентрів, програмісти. Якщо говорити про кризові зміни, то головне те, що продаж і торгівля помінялися місцями. Зменшився вплив адміністративного персоналу, однією з головних стала логістика", - каже Тетяна Пашкіна.

Зарплата залежить від регіону та умов працевлаштування. Продавці в невеликих містах отримують 6-10 тис. грн. В Києві – 12-15 тис. грн. Багато розміщують вакансій без вказаної зарплати.

"З'явилося більше варіантів, коли компанія допомагає з житлом, надає харчування, уніформу. З останніх так зробила компанія "Новус", яка надає роботу продавцям і гарантує навчання, обіди, одяг. Для іногородніх є місця в гуртожитках. Відповідно, зарплата - 9500, але то чисті гроші", - додає експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсію та зарплати виплачуватимуть по-новому: де можна отримати гроші

Зараз вкрай важко сказати, коли роботодавці відновлять розмір зарплат, премій, які зменшили під час карантину.

"Не зрозуміло, хто з перевізників, туроператорів та сфери розваг виживе. На сферу гостинності можуть вплинути нові вимоги МОЗ. Наприклад, якщо ресторан розраховано на 100 місць, можуть зробити 33. Бо маємо нові вимоги стосовно кількості людей і відстані між ними у приміщенні. І може так виявитися, що ресторація не зможе покрити витрати на своє існування. Те ж саме стосується спортзалів. Деякі змушені будуть закритися через те, що та кількість людей, які їх відвідують, не зможе перекрити витрати на утримання", - говорить Пашкіна.

Криза зачепить магазини середнього й дорогого класу. Зменшиться як кількість клієнтів, так і середній чек.

"Не відомо, що буде з приватними медзакладами, санаторіями, медичним туризмом. Також під сумнівом навчальні центри. На осінь прогнозують другу хвилю коронавірусу. Якщо вона буде, то ще більше вплине на бізнес-сегмент", - підсумувала Тетяна Пашкіна.

Коронавірус і карантин боляче вдарили по кишенях багатьох українців. За розрахунками Держстату, середня зарплата найманих працівників за квітень впала на 1000 грн, або майже на 10%, порівняно з березнем.

Зараз ви читаєте новину «Які працівники потрібні після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути