понеділок, 12 січня 2015 14:40

Forbes: політика Путіна щодо України наближає московський Майдан

Forbes: політика Путіна щодо України наближає московський Майдан
Фото: argumentua.com

Сьогодні перед Росією стоять два великі питання. Можливо, в Москві повториться київський Майдан? Або в 2018 році Путіна не переоберуть на наступний термін? Путін і його оточення розглядають обидва ці сценарії як небезпечні для їх влади і багатства, вважає оглядач Forbes Марк Наколз.

Влада Путіна тримається на негласному "суспільному договорі". "Він забезпечує населенню зростання доходів і соціальну стабільність, а населення натомість мириться з його безстроковим правлінням і гротескним збагаченням його найближчого оточення", - йдеться в статті. Крім того, рейтинг Путіна зріс після спалаху національної гордості у зв'язку з анексією Криму, яка дозволила "пом'якшити глибоке почуття ображеної честі, викликане ганебним розвалом Радянського Союзу".

"Зрозуміло, ключовим фактором уявного відродження Росії був широкий приплив в кремлівську скарбницю доларів, отриманих від нафтогазового експорту", - йдеться в статті. Тепер стає все очевидніше, що Путін зовсім не блискучий гросмейстер.

"Можливість відносно легко відібрати півострів у сусіда зі слабкою армією легко сплутали з геополітичним генієм", - зазначає видання.

Тепер же Росія отримала серйозну економічну і фінансову кризу. Незаконна анексія Росією Криму і "прихована війна на сході України" змусили Захід накласти на неї санкції, головна з яких - відрізаний доступ до західного фінансування великих державних підприємств.

"Коли становище стане критичним і запаси грошей, накопичені в буремні роки, закінчаться, пересічні громадяни неодмінно почнуть задавати важкі запитання. Чому така велика частина багатства Росії розкрадена і промотана? Куди поділися давно обіцяна модернізація і диверсифікація економіки?" У підсумку Путіна притягнуть до відповідальності за створений ним хаос, вважає автор.

"Ейфорія від Криму випаровується. Росіяни нервово стежать за вартістю рубля до долара", - зазначає він.

Традиційно росіяни пасивно терпіли погане державне управління, але тепер є численний і політично могутній середній клас, який звик до бонусів в кінці року і відпочинку в Європі. Його обдурені очікування "цілком можуть стати каталізатором для того, щоб росіяни усвідомили: їх договір з Кремлем анульовано і вони більше не зобов'язані зберігати беззастережну вірність режиму. Чи станеться це, а якщо так, то коли? Ось головне питання в Росії сьогодні. Ми повинні бути готові до реакції на доленосні наслідки відповіді на це питання в майбутньому", - підсумовує автор.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Forbes: політика Путіна щодо України наближає московський Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути