Ексклюзиви
неділя, 16 травня 2010 20:30

Фонду гарантування не вистачає коштів для вкладників збанкрутілих банків

Фонду гарантування не вистачає коштів для вкладників збанкрутілих банків

У Фонді гарантування вкладів може не вистачити коштів на повернення вкладів збанкрутілих банків.

Наразі на рахунках залишилось 2,8 млрд грн, повідомила прес-служба Фонду. Установа повертає депозити клієнтам 13 збанкрутілих банків, які тепер ліквідують : "Іпобанк", "Дністер", "БІГ енергія", "Трансбанк", "Український промисловий банк", "Українська фінансова група", "Східно-Європейський банк", "Банк регіонального розвитку", "Національний стандарт", "Європейський", "Одеса-банк", "Причорномор"я", "Європейський банк розвитку та заощаджень". Видали понад 2,9 млрд грн. Одному вкладникові повертають не більше 150 тис. грн.

Сума вкладів цих банків значно більша за ті, що може виплатити ФГВ.

Ще у семи установах діють тимчасові адміністрації х можуть закрити до кінця року. Найбільше боргів перед вкладниками має "Надра банк" - 6,4 млрд грн.

Закон "Про Фонд гарантування вкладів" передбачає фінансування Фонду за рахунок кредиту від уряду чи НБУ. Також Кабмін може надати неповоротну фінансову допомогу. Коментує керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов:

"Фонд гарантування вкладів створювався за принципом страхової компанії. Він розрахований був на кілька банкрутств, але не на десятки. Нічого дивного, що не вистачить грошей розрахуватися з боргами усіх збанкрутілих банків. Банкрутства триватимуть. В Сполучених Штатах, наприклад, ліквідували 70 банків. В Росії - 15. Грошей у бюджеті на повернення коштів всім вкладникам бракує. Частину боргів банку справді може має взяти на себе держава. Але основну відповідальність мають взяти на себе власники банку. Це західна практика. Майно та рахунки власника банку арештовуються. В Україні це можуть бути досить пристойні кошти. Адже більшість власників банків мають заводи-підприємства. Якщо держава буде фінансувати фонд, то процедура повернення вкладів значно затягнеться", - каже gazeta.ua Олексій Лупоносов

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Фонду гарантування не вистачає коштів для вкладників збанкрутілих банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути