Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2016 13:09

Фінансист розповів, коли продадуть Приватбанк

Фінансист розповів, коли продадуть Приватбанк

Після націоналізації Приватбанк фактично не має шансів залишитися лідером ринку. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів фінансист, керуючий партнер компанії "ЕСКА Капітал" Сергій Васьков.

- Вся махіна Привату була розрахована на залучення коштів від фізичних осіб та бізнесу. А не на ринкову роботу і повернення цих грошей вкладникам. У держави зараз немає завдання залучати гроші. На мою думку, буде оптимізована мережа відділень та змінені умови роботи банку.

Що буде далі з Приватбанком? Назвіть кілька варіантів розвитку ситуації.
- Поки що невідомо, як були структуровані компанії-власники "Приват24", IT-забезпечення банку, тощо. Без цих структур лідером Приватбанк не залишиться. Треба розуміти й те, що державні менеджери завжди менш ефективні. Можна сподіватися, що історія з Приватбанком стане винятком. Але треба бути реалістами. Згадайте - Родовід, Укргазбанк, Київ. Той же Ощадбанк - далеко не лідер ринку.
Основним завданням нового менеджменту має стати ревізія всіх кредитів і застав, активна робота з проблемними позичальниками, прозора реалізація заставного майна. Про розвиток банку не йдеться.
Для зниження ризиків для всієї банківської системи України є потреба обмежити вплив Приватбанку на ринок фінансових послуг. Це правильна стратегія. Думаю, що через кілька років ця фінустанова буде перебувати на останніх позиціях десятка найбільших українських банків. Сподіваюсь, що новому менеджменту вистачить професіоналізму структурувати банк і підготувати його до продажу. Таким має бути план на найближчі п'ять років.

Хто виграє від націоналізації Приватбанку? Як зміниться банківський ринок України загалом?
- Акціонери Приватбанку фактично створили найбільшу фінансову піраміду в історії України. В довгостроковій перспективі виграє весь ринок. Адже посилиться конкуренція. Левова частка грошей вкладників і клієнтів буде працювати на економіку країни, а не на одну бізнес-групу.
Сподіваюсь, що ситуація на банківському ринку з часом зміниться на краще. Бо це ненормальна ситуація, коли один банк обслуговує половину юридичних осіб країни. Це загрожує безпеці всього фінансового ринку і створює можливості для маніпуляцій. Крім того, відсутня сильна конкуренція і це впливає на якість банківських послуг. Якщо порівняти з країнами Західної Європи або навіть із Росією, то наш банківський ринок відстав не менше ніж на десятиліття за технологіями, сервісом, законодавством. У цьому є й провина Приватбанку. Він не був зацікавлений у якісних змінах на ринку. У лідерів ринку зараз знову з'явився стимул конкурувати за якістю послуг для клієнтів. Усі банки намагатимуться отримати якомога більше вчорашніх клієнтів Приватбанку. Думаю, що найбільшу активність проявлять ТАС, Альфабанк, Кредобанк.

Держава тепер контролюватиме половину банківського ринку. Це добре чи погано?
- Безумовно погано - для конкуренції, інвестиційного клімату. Будемо сподіватися, що у найкоротший термін почнеться приватизація державних банків.

У такому вигляді, як зараз, Приватбанк можна продати? Такий великий банк - аномалія для ринку?
- Не тільки аномалія, але й велика загроза. Ми не знаємо достовірно, який вигляд він має зараз. Кому належить "Приват24", служба інкасації, банкомати тощо. Яка точно частка інсайдерських кредитів і як вони будуть обслуговуватись? Як виглядають насправді резерви банку? Це все таємниця. Треба спочатку зрозуміти, що саме отримала держава. Подивитися, як будуть обслуговуватися кредити. У будь-якому разі нова команда повинна багато чого структурувати і лише потім говорити про продаж. Я думаю, що це питання 3-5 років.

Які варіанти продажу Приватбанку? Його розділять на кілька спеціалізованих установ?
- Такого "монстра" неможливо продати. Жоден інвестор не буде готовий купити "кота в мішку". Поетапно він зменшиться у розмірах. Розбивати Приватбанк на декілька спеціалізованих банків не варто. Як варіант - можна перевести клієнтів, живі кредити і технології в Ощадбанк. А в Приватбанку залишити проблемні кредити та застави. І розбиратися з ними поступово.

Чи дійсно держава буде 100% власником?
- Це було озвучено урядом, Нацбанком. Говорять про 150 мільярдів, які треба "влити" в банк. Думаю, що це попередня сума. Насправді "діра" значно більша. Якщо додати корупційну складову в управлінні державними банками, то сума може зрости в півтора разу. До того ж деякі позичальники спробують не платити по кредитах. У Привата була сильна служба безпеки та колектори. А держава дуже погано працює з проблемними позичальниками.

Які будуть наслідки націоналізації для клієнтів, працівників?
- Клієнти відчують деякі незручності під час перехідного періоду, але вони будуть незначні. Гострота питання Приватбанку була не тільки в кількості клієнтів, але і в кількості працівників. На перших етапах навряд чи будуть масові скорочення. Оптимізація структури банку відбуватиметься поступово.

З банку підуть клієнти? Хто в першу чергу?
- У першу чергу бізнес. Перехідний період у банку несе ризики для стабільної роботи. А від банку клієнти очікують стабільності та надійності. До того ж ми не знаємо умов передання банку акціонерами. Багато буде залежати від того, чи підуть із Привата компанії Коломойського.
Зараз багато паніки з приводу чуток про можливу передачу даних клієнтів фіскальним органам. Вважаю ці побоювання безпідставними. Але такі чутки будуть підштовхувати клієнтів до переходу в інші банки.
Банківський бізнес дуже складний. І після негативної інформаційної кампанії дуже важко відновити роботу фінустанови та зберегти клієнтів. Навіть якщо надати державні гарантії.

Коли почнуть тікати клієнти?
- Є інформація, що будуть обмеження щодо виводу грошей з банку на певний час. Якщо так, то новому керівництву, можливо, вдасться погасити першу хвилю паніки. Але багато клієнтів переходитимуть в інші банки в перші тижні. Далі все залежатиме від нового менеджменту банку.
Багато клієнтів користувалися Приватбанком через певні технології чи умови. Якщо новий менеджмент зможе задовольнити їх потреби, вони залишаться. Якщо ні - підуть. Це відбуватиметься в декілька хвиль.

Українці скаржаться, що у фінустановах зараз не дуже переймаються якістю обслуговування. Рівень банківських послуг і надалі падатиме?
- Я не вважаю, що якість обслуговування в Приватбанку була на високому рівні. Але згоден, що в цілому в банківській системі дуже низький рівень сервісу. Впевнений, що банки, які позиціюють себе як лідери ринку, почнуть розвивати сервіс та продукти. Щоб задовольнити потреби клієнтів. У найближчий перспективі ринок банківських послуг буде рости і розвиватися. Нарешті з'явився стимул для якісної конкуренції - це велика кількість клієнтів Привата, які шукатимуть банки для обслуговування. У цілому націоналізація в середньостроковій та довгостроковій перспективі матиме позитивний вплив на банківський ринок України.
Приват не був класичним комерційним банком. Це була велика фінансова піраміда. Там була невелика кількість професійних менеджерів. Але середня ланка - ні. Якість кадрів не залежить від того, державний банк чи комерційний. У державному Укрексімбанку дуже якісні кадри. У цілому в банківській сфері України бракує стимулів для розвитку персоналу.

Зараз ви читаєте новину «Фінансист розповів, коли продадуть Приватбанк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути