вівторок, 03 серпня 2021 14:15

"Фармак" запустив будівництво інноваційного центру в Києві

  Компанія "Фармак" налаштована розширити можливості свого Research and Development комплексу
Компанія "Фармак" налаштована розширити можливості свого Research and Development комплексу

Фармацевтична компанія АТ "Фармак" (Київ) інвестує EUR30 млн у будівництво інноваційного дослідницького R&D-центру (від англ. Research and Development – ред.).

R&D у фармацевтиці – це науково-дослідні комплекси для розробки і випробування нових сучасних лікарських засобів.

Як повідомляється у прес-релізі компанії, відкриття центру планується у 2023 році.

Для чого потрібен новий центр

За словами виконавчого директора компанії Володимира Костюка, рішення про будівництво прийняли ще кілька років тому. Компанія розширює географію присутності і портфель лікарських препаратів, тому ресурсів наявного R&D просто не вистачає. Наразі продукція компанії представлена більш ніж у 30 країнах ЄС, Центральної та Південної Америки, СНД, Близького Сходу й Азії.

У новому центрі зосередять аналітичні лабораторії, де буде близько сотні рідинних і газових хроматографів та ряд ультрасучасних приладів для розробки й тестування лікарських засобів. А також технологічна лабораторія зі складним обладнанням для розробки готових лікарських препаратів з різними способами їх доставляння в організм людини і впровадження протоколів персоналізованої медицини XXI століття.

Крім цього, у комплексі автоматизують процеси: від отримання сировини, матеріалів і стандартних зразків АФІ (активних фармацевтичних інгредієнтів) та домішок до збирання і зберігання результатів аналітичного контролю на всіх етапах фармацевтичної розробки.

У новому R&D-центрі планують продовжити роботу у трьох основних напрямах: готові лікарські форми, власні активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ), а також інноваційний напрям, у якому "Фармак" працює від 2015 року – біотехнологічні АФІ. Усі процеси оцифрують, і вони відповідатимуть сучасним регуляторним вимогам.

Нові можливості для молодих учених

  Компанія "Фармак" налаштована розширити можливості свого Research and Development комплексу
Компанія "Фармак" налаштована розширити можливості свого Research and Development комплексу

На базі нового комплексу обладнають спеціальну локацію, де талановиті молоді фахівці, які не є співробітниками компанії, зможуть займатися науковою діяльністю і створювати прототипи ліків. Аналоги таких закладів поширені за кордоном, і "Фармак" хоче впровадити подібний досвід в Україні.

За планом у будівлі буде прозорий центральний коридор, з якого можна спостерігати за лабораторними дослідженнями наживо. Тож відвідувачі зможуть стати на крок ближче до світу розробок, нехай навіть і в ролі спостерігачів.

Можливо, саме цьому комплексу "Фармак" судилося стати фармацевтичним центром, який підкорить не тільки ринки України, а й усього світу. Хоча, судячи зі зростання експорту компанії, вони вже близькі до цієї мети.

Варто додати, що підприємство щорічно вкладає в розвиток не менше ніж 90% прибутку, тільки за останні 10 років в наукові дослідження та розробки інвестували 100 мільйонів доларів. Новий центр обійдеться "Фармак" у більш ніж 30 мільйонів євро, його відкриють 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «"Фармак" запустив будівництво інноваційного центру в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути