четвер, 13 квітня 2023 17:06

Євросоюзу буде важко знайти російські кошти у банках – ЗМІ

Євросоюзу буде важко знайти російські кошти у банках – ЗМІ
ЄС може передати Україні російські кошти. Фото: eastnews.ua

Європейський Союз поки не може знайти гроші Центробанку РФ у Європі.

Ці кошти можуть використати для відновлення України, передає Welt.

"Незрозуміло, де саме в Європі знаходяться резерви російського Центрального банку. Це найбільша сума заморожених грошей, за даними Комісії близько 300 млрд євро. На сьогодні олігархи відклали тільки близько 21 млрд євро", – йдеться у матеріалі.

Для відбудови України хочуть використати гроші від санкцій проти Росії. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що російський президент Володимир Путін має заплатити за свої дії буквально. Багато євродепутатів і кілька країн-членів ЄС вітають цей план. Вони хочуть взяти заморожені багатства росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністерка фінансів США висловилася про подальшу допомогу Україні

"Цей план є безпрецедентним в історії спільноти держав. Навіть у світі майже немає прецедентів. Один із них – Ірак: 2003 року Міністерство фінансів США конфіскувало частину активів Саддама Хусейна", – пише Welt.

Джерела видання кажуть, що дуже складно відстежити російські резерви за кордоном. Вони зберігаються у вигляді залишків на безлічі різних рахунків, які іноді важко віднести до Центрального банку в Москві. Тому не відомо, чи вдасться отримати російські кошти.

4 квітня Пентагон оголосив про новий пакет допомоги для України. Він містить зокрема додаткові боєприпаси для HIMARS, ЗРК Patriot, а також артилерійські снаряди.

Пакет складається з двох частин. Перша, на $2,1 млрд, фінансується з Ініціативи сприяння безпеці України, в межах якої зброя замовляється у виробників, а не береться із запасів американських збройних сил.

Решта $500 млн, які припадають передусім на боєприпаси, надійдуть у межах президентської Ініціативи зі скорочення озброєнь, яка дозволяє лідеру США в надзвичайних ситуаціях передавати зброю із американських запасів.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюзу буде важко знайти російські кошти у банках – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути