пʼятниця, 15 листопада 2019 11:52

Євген Кандидатов - Ринок Р2Р - короткий огляд основних гравців

Євген Кандидатов - Ринок Р2Р - короткий огляд основних гравців
Попит на майданчики Р2Р кредитування величезний. Фото: bigenergy.com.ua

Коли говорять про ринок Р2Р України, чомусь мають на увазі тільки резидентів України. Разом з тим Р2Р майданчик, впевнений Євген Кандидатов, дозволяє отримати допомогу не тільки від українських інвесторів або вкластися у вітчизняний же проект, але і налагодити контакт з іноземними компаніями та фінансистами. Значний досвід фінансування, профільна освіта і багаторічна робота з банківським сектором дозволяє Кандидатову Євгену визначити особливості проекту і його прибутковість.

Крім прародительки майданчика Zopa, можна виділити низку не менш відомих гравців ринку Р2Р-кредитування:

1. Mintos

Назва походить від слова "mint", що в староанглійському означало місце, де з металу виготовляли монети. Це Р2Р майданчик, який дозволяє інвесторам вкладати фінанси в уже раніше видані кредити. Майданчик Mintos працює із 60 великими кредиторами з 70 країн світу.

Вирішальним фактором в інвестиціях Євгена Кандидатова в цьому проекті стала система Buyback - зворотний викуп прострочених позик. Інвестор вкладав тільки в такі кредити.

Майданчик був відкритий в 2015 році і з тих пір обсяг виданих позик становить близько 2 мрд євро.

2. Prosper

Кількість учасників цього майданчика перевалює за 2 млн користувачів, що робить його одним з найбільш популярних у світі. Заснований він був у 2005 році і провів позики більш ніж на $5 млрд.

Через велику популярність цього Р2Р майданчика його послугами користуються і великі інституційні фонди - такі як фонд Credit Suisse NEXT, BlackRock, Sequoia Capital, Institutional Venture Partners і ін. Майданчик настільки великий, що здійснює продаж кредитів навіть через банки - наприклад, через WebBank.

3. Lending Club

Один з найбільших майданчиків Р2Р кредитування у світі, який стартував у 2007 році. Вже до 2015 року позичальники Lending Club залучили $16 млрд. Частка ринку цього майданчика в США - приблизно 50% у сфері Р2Р-кредитування. Інвестори можуть вкладати навіть маленькі суми - від $25. Основна цільова аудиторія - приватні особи, а процес видачі позики займає в середньому 5-7 днів.

Lending Club також розвиває кредитування МСБ.

Дуже цікавий факт: 80% позичальників у майданчика беруть позики для рефінансування банківського кредиту, так як це дешевше.

4. Funding Circle

Цей Р2Р майданчик спеціалізується на кредитуванні МСБ. Він був заснований в 2010 році у Великобританії і зараз займає близько 35% ринку в країні.

Через свій успіх послугами цим Р2Р майданчиком користується British Business Bank, що свідчить про його надзвичайну надійність. З моменту запуску і на кінець 2018 року майданчик видав позик на $8,19 млрд.

5. SoFi

Назва SoFi пішла від скорочення Social Finance. Цей майданчик спеціалізується на кредитуванні студентів.

Важливий момент: скоринг враховує загальні дані і додатково тип навчального закладу і успішність студента. З 2011 року до 2018 на цьому майданчику позичальники залучили $ 30 млрд.

Як вважає Євген Анатолійович Кандидатов, повноцінної галузі P2P ні в Україні, ні в Росії поки що немає. При цьому прозорість існуючих Р2Р майданчиків на пострадянському просторі викликає питання. До речі, у деяких Р2Р майданчиків можна знайти поширені для інтернет-сервісів помилки:

• відсутність механізму підписання on-line документів, який однозначно і без додаткової експертизи підтверджує користувача;
• автоматично проставлені галочки згоди на обробку персональних даних та ін.

Виникає питання - що ж буде далі?

Банкіри не здаються і виявляють серйозний інтерес до майданчиків Р2Р-кредитування. Яскраве підтвердження тому наступний факт: у майданчика Lending Club майже 25% позик видаються банками.

ПриватБанк свого часу запустив майданчик Р2Р кредитування, але це сильно не сподобалося НБУ, і його довелося закрити ...

Почав експериментувати з Р2Р-кредитуванням і Barclays банк.

Основне джерело загрози традиційному банківському кредитуванню - це молодь. Це клієнти завтрашнього дня, які вважатимуть за краще мобільний додаток зі зручним інтерфейсом від Р2Р майданчиків, а не від бюрократичного банку.

Важливо розуміти, що робота Р2Р майданчиків поки в основному не регулюється, але в перспективі вони обов'язково потраплять в поле зору регуляторів, і тоді отримання кредитів на них стане зовсім іншим. У будь-якому випадку, попит на майданчики Р2Р кредитування величезний, і у цих гравців на фінансовому ринку буде яскраве майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Євген Кандидатов - Ринок Р2Р - короткий огляд основних гравців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути