середа, 12 серпня 2020 11:33

"Є ризик, що про "пакунок малюка" забудуть": експерти оцінили урядову ініціативу

ЮНІСЕФ закликав уряд зберегти соціальну пільгу "пакунок малюка" в натуральній формі. Адже дослідження міжнародної організації свідчать, що 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу в такому вигляді.

Із вересня "пакунок малюка" планують замінити грошовою компенсацією у розмірі 5 тис. грн. Кошти зараховуватимуть на рахунок Приватбанку. За них у певних магазинах можна буде придбати визначені товари для мами та маляти.

Gazeta.ua запитала експертів, як оцінюють ініціативи уряду щодо соціального захисту сімей із дітьми.

Олександр СОКОЛОВСЬКИЙ, член Спілки українських підприємців:

"Раніше закуповування товарів для "пакунка малюка" здійснювали через ЮНОПС - офіс ООН з управління проєктами. Це був жорсткий і чесний тендер, який не передбачав відкатів. За два роки кілька десятків українських підприємств налагодили виробництво. Тільки в легкій промисловості було задіяно понад 1000 людей. Цьогоріч на програму виділили 1,2 мільярда гривень, але Мінсоцполітики вирішило зарубати стару схему", - говорить Соколовський.

Додає, що провести закупівлю необхідних товарів для бебі-боксу можна було через ProZorro. Однак у тендері взяли участь підставні підприємства, які не відповідали вимогам.

"Після цього міністерство оголосило про виплату "пакунка малюка" у грошовій формі. Притому замість 3800 гривень, скільки коштує набір з 60 предметів, батьки отримають 5000 гривень. По-перше, це додаткові 350 мільйонів гривень з бюджету. По-друге, навіть за найнижчих роздрібних цін батькам доведеться заплатити 7300 гривень за товари, які пропонували в останньому варіанті бебі-боксу. Адже їх закуповували за гуртовими цінами", - каже член Спілки українських підприємців.

Автор: facebook.com/sokolovsky
  Із вересня "пакунок малюка" планують замінити грошовою компенсацією у розмірі 5 тис. грн.
Із вересня "пакунок малюка" планують замінити грошовою компенсацією у розмірі 5 тис. грн.

Пояснює, що за місяць-два після народження дитини більшість речей з "пакунка малюка" батькам не знадобиться. Тим, хто їх досі не отримав, справді краще виплатити гроші. Для інших необхідно прописати законопроєкт і поновити видавання боксів із жовтня.

"Про "пакунок малюка" уряд не зможе забути, якщо люди не мовчатимуть", - підсумував Соколовський.

Олексій КУЩ, експерт із питань економіки Інституту Growford:

"В Україні часто приймають половинчасті рішення, а тому материнський капітал держава інвестує неефективно. "Пакет малюка" - також елемент материнського капіталу. Його справді краще видавати в грошовій формі. Ми ж нев радянські часи живемо, коли був дефіцит речей для новонароджених. Однак уряд знову пішов неправильним шляхом. Гроші, які нараховуватиме батькам на картку, можна буде витратити в акредитованих магазинах і виключно на визначені товари. Це порушення конкуренції. Зрозуміло, що в таких магазинах буде менший вибір, гірша якість і вища ціна", - пояснює Кущ.

За його словами, треба діяти за прикладом цивілізованих країн. Усі програми щодо народженні дитини потрібно об'єднати в консолідований материнський капітал. Його варто виплачувати з народження дитини і після досягнення повноліття.

"Держава виділяє певні кошти на спеціальний рахунок домогосподарства. Вони мають жорстке цільове призначення. За цим стежить банк, який обслуговує рахунок. Причому ці гроші не мають розходитися на дрібні покупки. Це елемент соціальної відповідальності сім'ї. Якщо народжується дитина, то батьки повинні хоча б прогодувати та одягнути її. А держава зобов'язана допомагати з фінансами на навчання, оздоровлення, лікування, купівлю дорогих товарів — ноутбуки, візочки. Водночас справа кожної родини самостійно вирішувати, якої марки чи з якого матеріалу купувати товари. Держава не має диктувати свої вимоги на захист певних виробників", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як контролюватимуть гроші, видані замість "пакунка малюка"

Олександр ОХРІМЕНКО, економіст:

"В інших країнах, де після народження дитини батьки отримують "пакунок малюка", доходи більші, ніж у нас. Є можливість виділяти кошти з бюджету на соціальні програми. Наприклад, це стосується Фінляндії", - пояснює Охріменко.

За його словами, "пакунок малюка" радикально не стимулює зростання народжуваності в країні. Водночас багатьом зручніше було б отримувати таку допомогу в грошовому вигляді.

"Є ризик, що з часом про "пакунок малюка" забудуть. Наприклад, таку програму мали за президентства Ющенка. Тоді батьки отримували гроші. Однак із часом їх перестали нараховувати", - пояснює економіст.

Додає, що треба збільшувати суму виплат після народження дитини.

"Сьогодні це 41,3 тисячі гривень протягом трьох років. Однак грошей у бюджеті на зростання цієї допомоги немає", - підсумував Охріменко.

"Пакунки малюка" з вересня 2018-го почали видавати кожній породіллі в пологовому. Водночас у червні 2020-го виник дефіцит через невчасно проведений тендер із закупівлі необхідних товарів. В окремих областях батькам дають довідку, яку треба нести в управління соцзахисту. Там обіцяють телефоном покликати за пакунком, щойно вони з'являться.

Зараз ви читаєте новину «"Є ризик, що про "пакунок малюка" забудуть": експерти оцінили урядову ініціативу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути