четвер, 23 січня 2020 18:30

ЄС обмежив ввезення курятини з України

ЄС обмежив ввезення курятини з України
Заборона пов'язана з грипом птиці. Фото: ТРЕК

У Євросоюзі тимчасово призупинили імпорт м'яса птиці з України через виявлення випадку пташиного грипу.

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів повідомила про це 23 січня. Напередодні ввечері служба отримала відповідне оперативне повідомлення від Єврокомісії. При цьому, яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадають,

Причиною заборони є виявлення випадку грипу птиці у Вінницькій обл.

"Україна відповідно до міжнародних зобов'язань, як член Світової організації торгівлі та Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин, невідкладно, на випередження повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці", - овідомили у пресслужбі Держпродпотребслужби.

Українські заходи щодо контролю та ліквідації грипу птиці є еквівалентні тим, які є в ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зрозуміли, як запобігти поширенню пташиного грипу

"Враховуючи звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати перемовин та попередніх домовленостей, зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони", - зазначили у Держпродпотребслужбі.

Держпродпотребслужба планує провести консультації в Брюсселі щодо вирішення ЄС обмежити ввезення м'яса птиці.

"Рішення ЄС щодо обмеження ввезення м'яса птиці через випадок пташиного грипу у Вінницькій області значно суворіше, ніж повинно бути. Проте, ми активно і спільно працюємо над тим, щоб оперативно скоригувати це рішення. Зараз є всі можливості для того, щоб скорегувати його в потрібну сторону", - написав у Facebook заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Качка.

Інформоване джерело на ринку в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зауважило, що вирішення питання з відкриттям для України ринку курятини може зайняти від декількох тижнів до місяця.

"Проблема, що в 2018 році не довели до логічного завершення з ЄС переговори щодо зонування. Тепер у ЄС в таких випадках є право вибору різних по шкоді для нас варіантів", - зазначило джерело.

В Люблінському та Великопольському воєводстві Польщі виявлено нові спалахи пташиного грипу. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на головних ветеринарних лікарів обох воєводств.

Зараз ви читаєте новину «ЄС обмежив ввезення курятини з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути