понеділок, 25 січня 2021 16:51

"Енергоатом" звинуватив депутатів в лобіюванні "дерибану 10 млрд" на користь "зеленої" генерації

"Енергоатом" звинуватив депутатів в лобіюванні "дерибану 10 млрд" на користь "зеленої" генерації
"Енергоатом" звинувачує авторів законопроекту в тиску на НКРЕКУ і ДП "Гарантований покупець" і "політичній корупції"

НАЕК "Енергоатом" виступає проти запропонованої низкою народних депутатів схеми погашення боргів за відпущену електроенергію перед підприємством за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Про це йдеться у зверненні колективу "Енергоатому" за підписом в.о. глави компанії Петра Котина і голови профспілкової організації Олексія Лича, оприлюдненому на сайті держпідприємства.

"Шановні народні депутати, "автори" законопроекту №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатома". Вдячні вам за "турботу". Однак вважаємо за краще відмовитися грати з вами в наперстки. Подання законопроекту, за який ви насправді не збираєтеся голосувати, - це спроба відвернути увагу і обгрунтувати дерибан 10 млрд грн кредиту держбанків на користь "зеленої" генерації", - сказано у зверненні.

При цьому "Енергоатом" звинувачує авторів законопроекту в тиску на НКРЕКП і ДП "Гарантований покупець" і "політичній корупції".

"Вам цікаво, як ще більше за рахунок "Енергоатому" через працюючий на вас ГарПок профінансувати абсолютно збиткову і паразитуючу на благополуччі українців схему роботи "зеленої" енергетики", - підкреслюється в документі.

Згідно з даними на сайті Верховної Ради, авторами законопроекту №4624 вказані Юрій Камельчук і Людмила Буймистер ("Слуга народу"), Анна Скороход (позафракційна, виключена з фракції "Слуга народу"), Олексій Кучеренко ("Батьківщина") і Олексій Гончаренко ("Європейська солдарность"). Текст документа поки не опублікований.

Буймистер і Кучеренко відносять до групи лобістів інтересів Ріната Ахметова, який володіє найбільшою в Україні компанією з виробництва електроенергії за "зеленим тарифом".

Як повідомлялося, 30 грудня 2020 року НЕК "Укренерго" підписало три кредитні договори з державними банками на загальну суму 10,25 млрд грн для погашення заборгованості перед ДП "Гарантований покупець".

Ці кошти планувалося направити в першу чергу на погашення боргів "Гарантованого покупця" перед "Енергоатомом", однак представники виробників електроенергії за "зеленим тарифом" зажадали направити ці кошти на погашення заборгованості перед ними.

Нагадаємо, в грудні державний "Енергоатом" продав рекордні 13,33 млн МВт-год електроенергії з періодом поставки в першому півріччі 2021 року. Це приблизно 40% прогнозованої вироблення за цей період. За даними джерел БізнесЦензора, левовий обсяг - 10,8 млн МВт-год - за ціною 1150 грн за МВт-год купила компанія, близька до Ігоря Коломойського.

Зараз ви читаєте новину «"Енергоатом" звинуватив депутатів в лобіюванні "дерибану 10 млрд" на користь "зеленої" генерації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути