середа, 11 жовтня 2017 15:30

Енергетичні експерти попросили ЗМІ збалансовано висвітлювати формулу "Роттердам+"

Енергетичні експерти попросили ЗМІ збалансовано висвітлювати формулу "Роттердам+"
Експерт Андрій Герус підняв проблему відсутності альтернативних позицій в ЗМІ, зокрема, щодо формули Роттердам+. Фото: zn.ua

І прихильники, і опоненти формули "Роттердам+" висловилися за необхідність вказувати протилежні позиції у висвітленні резонансних енергетичних питань.

"Пам'ятайте, що якщо б не публічна дискусія про "Роттердам+" і РАБ-тариф, то не було б цього потоку новин. Тому на кожну таку новину поставте іншу, з протилежною точкою зору. І тоді все нормально, є збалансованість", - написав на своєму акаунті в Facebook енергетичний експерт Андрій Герус.

Ініціативу колеги підтримав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. "Андрій Герус підняв величезну проблему відсутності альтернативних позицій в ЗМІ. Зокрема, як приклад він навів близьку і хворобливу для нього тему "Роттердам+"", - зазначив він.

"Світ має багато граней, думок, позицій і не є одновимірним, і не належить Корольчуку або Герусу. Тому завжди готовий підставити своє дружнє плече в дискусії, щоб читачі, глядачі і слухачі дійсно могли чути різні, альтернативні думки. Що б їх не засмоктувало болото одноманітності й сірості", - підкреслив експерт.

Як відомо, 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Противники формули "Роттердам+" стверджують, що вартість українського вугілля не повинна прирівнюватися до європейських цін. Андрій Герус подав позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою скасування формули.

Прихильники формульного підходу вказують на зростання дефіциту вугілля в Україні і високу собівартість його видобутку. Відповідно, штучне утримання цін на українське вугілля нижче ринкових, може, на їхню думку, привести до обвалу вуглевидобутку і посилення залежності від імпортної сировини.

Зараз ви читаєте новину «Енергетичні експерти попросили ЗМІ збалансовано висвітлювати формулу "Роттердам+"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути