Ексклюзиви
четвер, 30 червня 2022 14:52

Експорт електроенергії у ЄС може давати Україні понад 70 млрд грн на рік – Шмигаль

Експорт електроенергії у ЄС може давати Україні понад 70 млрд грн на рік – Шмигаль
Україна може отримувати понад 70 млрд грн на рік за експорт у країни ЄС. Фото: pixabay.com

Потенціал експорту української електроенергії у європейські країни становить до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль 30 червня в Telegram.

"Лише через три місяці після набуття енергетичного безвізу почався довгоочікуваний експорт української електроенергії у Європу. Сьогодні з 1:00 такий експорт пішов у Румунію. Початковий обсяг становить 100 МВт", – написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 липня українцям доведеться платити за розмитнення автомобіля

Енергетичний безвіз з країнами ЄС, який запрацював у березні, дає "осяжний і практичний" результат.

"Лише за перший день Укренерго заробило 10 мільйонів гривень на продажі доступу до міждержавного перетину. Потенціал експорту української електроенергії в Європу становить до 2,5 гігават. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 мільярдів гривень на рік", – заявив Шмигаль.

На його думку, після перемоги України у війні це дозволить "суттєво збільшити інвестиції в галузь і модернізувати її до найкращих європейських стандартів".

"Енергетика стане одним з драйверів відновлення нашої економіки, як уже стала драйвером нашої інтеграції в ЄС", – додав очільник уряду.

Україна з 30 червня розпочне комерційний експорт електроенергії в Європу. Це допоможе стабілізувати фінансовий стан українського енергоринку. Усі компанії України матимуть рівний доступ до експорту завдяки аукціонам. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Технічно Україна вже зараз може забезпечити до 1690 МВт потужності для експорту. І повідомив, що європейські країни матимуть можливість замістити російські енергоресурси. Також зможуть забезпечити стабільніше енергопостачання.

Зараз ви читаєте новину «Експорт електроенергії у ЄС може давати Україні понад 70 млрд грн на рік – Шмигаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути