пʼятниця, 10 листопада 2017 21:10

Експерти назвали "плюси" нового закону про житлово-комунальні послуги

Експерти назвали "плюси" нового закону про житлово-комунальні послуги
Закон 1581-д скасовує монополію ЖЕКів. Власниками будинків стають мешканці. Фото:Vgorode

Українцям дали рік, щоб вони погасили борги за комунальні послуги. Тому введення пені відтерміновано до 1 січня 2019 року.

Про це Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"Також за цей період буде підготовлена процедура нарахування пені та її стягнення. Хоча новим законом передбачено, що за неякісні послуги людина може не платити. Але, наприклад, перевірити якість газу на даний час досить складно і дорого", - каже Марія Яковлєва.

Закон 1581-д скасовує монополію ЖЕКів. Власниками будинків стають мешканці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За неякісну комуналку будуть карати - Рада підтримала нову реформу

"Нарешті впорядковані відносини між власниками квартир і постачальниками комунальних послуг. Раніше люди змушені були створювати ОСББ чи платити ЖЕКу. Відтепер співвласники будинку можуть створити керуючу компанію, найняти керуючого чи вирішувати проблеми будинку загальними зборами", - пояснила експерт.

Основною новацією даного закону є те, що будинок сам буде вибирати, з ким він може працювати і які послуги хоче купувати.

"Закон дає певну частку незалежності мешканцям. Але якщо вони не погодять умови роботи з постачальником послуги, то, наприклад, у випадку прориву труби в підвалі будинку проблему доведеться вирішувати самим мешканцям, а не ЖЕКу", - додав аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко.

9 листопада Верховна Рада ухвалила закон про житлово-комунальні послуги. Документ підтримали 262 народні депутати. Законом передбачається, що тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків коли вони є регульованими. У такому разі тарифи встановлюються державними органами або органами місцевого самоврядування.

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали "плюси" нового закону про житлово-комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути