пʼятниця, 15 квітня 2022 13:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти відстежують транспортування російської нафти, щоб РФ не обійшла санкції

Експерти відстежують транспортування російської нафти, щоб РФ не обійшла санкції
Транспортування нафти з РФ відстежують експерти. Фото: Unsplash

Група міжнародних та українських експертів відстежує танкери, що транспортують нафту з РФ.

Вони аналізують вплив застосованих санкцій проти країни-агресорки. Про це розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко в коментарі для видання The Economist, передає Офіс президента.

Експерти стежать за шляхами постачання російських енергоносіїв. Торгівля ними допомагає РФ фінансувати свою воєнну машину.

Група отримує інформацію від урядовців, фахівців та розвідки. Також вони використовують програмне забезпечення для мережевого аналізу, щоб встановити взаємозв'язок між розрізненими даними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільша індійська компанія відмовилася від російської нафти

"Програма аналізує поведінку кораблів, враховуючи різну інформацію. Наприклад, заявлений вантаж, маршрут і страхові дані, а також історичні моделі навігації в різних погодних і ринкових умовах. Можна навіть побачити тоннаж вантажу на борту судна та зрозуміти, чи є підозра, що там його може бути більше, ніж заявлено", - йдеться у повідомленні.

Вже вдалося виявити постачання казахської нафти, які, ймовірно, містять частину завантаженої таємно російської.

Сучасний підхід передбачає застосування супутників на низьких орбітах для отримання сигналів від бортових радарів. Моряки не вимикають їх, тому що вони використовуються для уникнення зіткнень та навігації. Програма для обробки сигналів визначає геолокацію їхнього джерела, іноді в межах кількох сотень метрів.

Керівництво Європейського Союзу працює над можливістю запровадити ембарго на російські нафтопродукти. Це стане одним із найпотужніших ударів для економіки Російської Федерації, що вже суттєво постраждала через санкції.

Зараз ви читаєте новину «Експерти відстежують транспортування російської нафти, щоб РФ не обійшла санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути