Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2020 10:41

Експерти пояснили, від чого залежатиме курс долара

Експерти пояснили, від чого залежатиме курс долара
Найближчими тижнями долар може вирости до 29 грн. Фото: pixabay.com

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин упевнений, що стійкість курсу гривні залежатиме від того, чи прийме Верховна Рада закон про заборону ренаціоналізації банків (повернення їх власникам) або хоча б призначить дату голосування і буде зрозуміло, що голоси "за" знайдуться.

"Прийняття цього закону запустить програму співпраці з Міжнародним валютним фондом і зупинить відтік нерезидентів, які інвестували в українські ОВДП близько 100 млрд грн. Тижнем раніше нерезиденти активно продавали ОВДП і виводили валюту, що, зокрема, призвело до обвалу курсу майже на дві гривні. А транш від МВФ поповнить золотовалютні резерви Нацбанку і зміцнить курс гривні. Це особливо важливо перед поверненням Україною в травні Фонду та іншим кредиторам наших боргів і відсотків по них. Я сподіваюся, що закон депутати приймуть і курс стабілізується на нинішньому рівні. Його подальший обвал не вигідний нікому: ні МВФ, на владі України, ні населенню. Але поки ситуацію не визначено, це не дає можливості дати точніший прогноз", – роз'яснив Олег Пендзин виданню "Сегодня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди мають працювати: Шмигаль розповів про варіанти карантину

Керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин також згоден, що на курс гривні зараз більше впливає політика, ніж економіка, зокрема прийняття згаданого закону і поновлення слідом за ним співпраці з МВФ. Він підтвердив свій прогноз про те, що паніка поступово спадає і ринок шукає точку рівноваги.

"Якщо стане ясно, що закон про заборону ренаціоналізації банків буде прийнято, то наступного тижня найімовірніший прогноз, що ринок продовжить заспокоюватися, – розповів Андрій Шевчишин. - Найімовірніше, що курс готівкової гривні коливатиметься в коридорі 27,5-28,5 грн/дол.".

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко каже, що наприкінці березня – на початку квітня продовжиться повільне знецінення гривні.

"Якби Нацбанк вчасно не погасив паніки, то курс долара зараз був би понад 30, а можливо, і 40 грн – зазначив Олександр Охріменко. - Тепер ситуація хоч частково, але збалансувалася. Ревальвації поки що немає і не очікується, все ж попит на готівку перевищує пропозицію над продажем валюти. Тому наступного тижня курс продажу готівкової гривні просяде ще на 15-20-копійок, але зупиниться, не дійшовши до 29 грн за долар".

Національний банк України на 31 березня встановив курс долара на рівні 28,06 грн. Це на 12 коп. менше, ніж було вчора, повідомляє сайт НБУ. Євро подорожчав на 6 коп. Коштує 30,96 грн. Курс російського рубля - 35 коп.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, від чого залежатиме курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути