четвер, 01 вересня 2016 16:35

Експерти пояснили, чому Нацбанк знову продав долари

Експерти пояснили, чому Нацбанк знову продав долари
zn.ua

Національний банк вдруге після тривалої перерви вийшов на валютний аукціон. Продав банкам 30 млн дол. Це позитивний сигнал для ринку.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Це - правильне рішення. Вийти на міжбанк регулятор мав раніше. В середині серпня міг би стримати курс на рівні 25 гривень за долар. Тоді вдалося б своєчасно заспокоїти ринок", – каже Охріменко.

Нацбанк продав по 30 млн дол. два дні поспіль. Попередні 5 місяців НБУ не виходив на міжбанк.

"Цієї суми недостатньо. На сьогодні різниця між охочими купити і продати валюту - до 100 мільйонів доларів. Проте це вже хороший сигнал. Для ринку важливо те, що він виходить на торги. Центробанку це теж не завдасть великих втрат. Якщо регулятор діятиме грамотно і не робитиме помилок, курс триматиметься в межах 26 гривень за долар", – каже експерт.

Девальвація гривні лише починається. До кінця року можна очікувати курс у межах 28-30 грн за долар. Вихід регулятора на міжбанк не вплине на девальвацію. Таку думку висловив економічний експерт Олексій Кущ.

"Доходи скорочуються, маємо дефіцит бюджету. Девальвацію й інфляцію використовує уряд, аби залатати дірки в бюджеті. Зараз тільки розпочинається процес девальвації. Нині уповільнена інфляція, а девальвацію тільки розкручуватимуть. Уряд і Нацбанк шукатимуть новий коридор для гривні. Подорожчають імпортні товари, піднімуть тарифи. За рахунок цього до кінця року матимемо високу інфляцію. Вихід на міжбанк ні до чого не призведе", – каже Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ не планує втручатися в ситуацію з курсом валют

Нагадаємо, у Нацбанку пояснили, чому сьогодні продавали долари.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чому Нацбанк знову продав долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути