Ексклюзиви
четвер, 01 вересня 2022 10:46

Експерт зробив невтішний прогноз щодо курсу валют

Експерт зробив невтішний прогноз щодо курсу валют
Поточний курс валют і далі буде фіксованим. Фото: pexels.com

Поточний курс валют і далі буде фіксованим.

Ближче до опалювального сезону попит на валюту зростатиме. Про це сказав керівник служби продажів казначейських продуктів АТ "Банк Авангард" Юрій Крохмаль у коментарі "РБК-Україна".

Угоди на міжбанку, за його словами, йдуть близько до верхньої межі коридору 36,85–36,93 грн за долар. Готівковий ринок стабілізувався: долар коштує 40,5–40,9 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податок на валютні операції – уряд передумав

Крохмаль вказав, що бюджет все ще потребує емісійної підтримки з боку Нацбанку, а ставки за облігаціями внутрішніх державних позик не компенсують знецінення гривні через інфляцію.

Експерт вважає, що долар продовжить зміцнюватися щодо євро. Економіка європейських країн страждає через війну в Україні, зокрема через кризу на енергетичному ринку. До того ж, у Сполучених Штатах хочуть продовжувати боротьбу з інфляцією. Це може призвести до підвищення ставок.

"Європейський центральний банк також підвищує ключову ставку, але" відстає". Це буде робити долар більш привабливим", – підсумував Крохмаль.

За понад п'ять місяців повномасштабної війни з Росією реальний ринковий курс долара став на 30% вищим за офіційний. Через таку різницю почала страждати українська економіка: практично припинили продавати валюту підприємства-експортери. Національний банк за п'ять місяців війни шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку продав майже $12 млрд і €1,8 млрд. У той час як в обмінниках долар коштував 37–38 грн, НБУ розпродував золотовалютні резерви за курсом 29,25. Попри те, що інтервенції нібито здійснювали для сплати так званого критичного імпорту, на практиці валюту часто купували зовсім для інших завдань.

Зараз ви читаєте новину «Експерт зробив невтішний прогноз щодо курсу валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути