понеділок, 25 березня 2013 11:40

Експерт: вступати у Митний союз не можна, а статус спостерігача - оптимальний

Експерт: вступати у Митний союз не можна, а статус спостерігача - оптимальний
Олег Грицаєнко: Україна не може повернутися спиною ані до Європейського Союзу, ані до Митного союзу. Фото: cics.com.ua

Для України вкрай важливо знайти оптимальну форму співпраці з Митним союзом.

Таку думку висловив директор європейських програм центру міжнародних і порівняльних досліджень Олег Грицаєнко в ефірі Українського радіо.

"60 мільярдів товарообігу - це той економічний інтерес, який спонукає нас до наполегливого пошуку нашого статусу в цій організації, який давав би нам можливість впливати на економічну політику Митного союзу", - сказав Грицаєнко.

Водночас він наголосив, що наразі приєднання України до Митного союзу матиме негативні наслідки для країни.

"Світова криза показує, що світ стає все більш егоїстичним. Кіпрське питання показало, що зараз зіштовхуються суто шкурні егоїстичні позиції платників податків Німеччини та російських капіталів. Ні ті, ні інші не хочуть страждати через ситуацію на Кіпрі. Україна не може повернутися спиною ані до Європейського Союзу, ані до Митного союзу. Але сьогодні не на часі вступ України до Митного союзу. Це політичне питання, яке розколе країну", - зазначив Грицаєнко.

За його словами, оптимальною формою співпраці з Митним союзом для України буде статус спостерігача.

"Я вважаю, що та форма, про яку казав прем'єр-міністр Микола Азаров, на сьогоднішній день є найбільш оптимально. Тому що Україна братиме участь у рамках засідань органів Митного союзу, спостерігатиме за процесом прийняття рішень, за проектами законодавства. Навіть якщо Україна не матиме права голосу, то знаючи наперед, які законодавство прийматиметься, які обмежувальні заходи будуть застосовуватись, Україна матиме можливість навіть у рамках неформальних консультацій вживати запобіжних заходів. І тоді Україна вже не буде зненацька поставати перед ситуаціями, коли забороняють ввезення цукерок, сиру тощо", - розповів Грицаєнко.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: вступати у Митний союз не можна, а статус спостерігача - оптимальний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути