Ексклюзиви
вівторок, 17 березня 2020 18:50

Експерт розповів, як Україна зможе подолати економічну кризу

Експерт розповів, як Україна зможе подолати економічну кризу
Єдиний шанс вийти з кризи – проведення переговорів щодо реструктуризації зовнішніх і внутрішніх боргів pixabay.com

Останній тиждень в Україні активно обговорюють тему дефолту. Довготривалий карантин та криза в світовій економіці можуть призвести до того, що наша держава не зможе розрахуватися з боргами, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Чимало людей не розуміють суть дефолту. Їх є чотири підтипи: реструктуризація, дефолт по ініціативі боржника, по ініціативі кредитора і технічний дефолт. Дефолт по ініціативі позичальника, коли країна відмовляється платити борги. Дефолт по ініціативі кредиторів - країна не платить, але нічого при цьому не каже. Тоді кредитори об'єднуються, призначають адміністративного керуючого. Він подає позови в Лондонський суд, займається арештом активів. Це самий негативний сценарій, бо ініціатива в руках кредиторів, а не боржника. Технічний дефолт, коли в країні певний час немає грошей. І найвигідніший для нас – реструктуризація боргів", - каже Кущ.

Українців лякають різким зростанням курсу долара і відтоком інвестицій.

"Єдиний шанс вийти з кризи – проведення переговорів щодо реструктуризації зовнішніх і внутрішніх боргів. Але не в тому форматі, як це проходило 2015-го. А так, як проводили реструктуризацію в 1998 році. Коли Україна реструктурувала внутрішній і зовнішній борг, внаслідок так званого фіаско", - говорить Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі - кашель, у нас - запалення легень: Ахметов пояснив, як боротися з фінансовою кризою в Україні

У світі є два клуби для реструктуризації боргів.

"Паризький клуб – державних кредиторів і міжнародних фінансових організацій таких, як МВФ. Лондонський клуб – це приватний клуб кредиторів. За останні 40 років в останньому 95 країн провели реструктуризацію боргів. В Паризькому клубі - 90 країн. Україна може зараз реструктурувати і внутрішній, і зовнішній борг. Також перед приватними особами, МВФ. Зовнішній борг можна реструктурувати на 25-30 років із відсотковою ставкою 2-3%. Внутрішній борг - на 5-10 років з плаваючою відсотковою ставкою на рівні інфляції, плюс 2-3%. Це дозволило б вивільнити близько 200 млрд грн. Ці гроші можна направити на стабілізацію економіки, покращення соціальної сфери. У тому числі на фінансування науки, освіти та медицини", - додав експерт.

Якщо ж Україна не піде на реструктуризацію боргів, то на кінець року матимемо проблеми.

"Найбільше постраждає малий і середній бізнес. Якщо уряд не прийме податкові стабілізаційні пакети, то криза може розтягнутися на декілька років", - зауважив експерт.

Україна проводить активні переговори з МВФ щодо нової кредитної програми співпраці. Контракт розраховують укласти на 3 роки. Передбачене фінансування - $5,5 млрд. Щоб нова програма МВФ запрацювала, її мають затвердити на засіданні Ради директорів фонду.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як Україна зможе подолати економічну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути