Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2018 14:10

Експерт розповіла, чи отримає Україна гроші від Газпрому

 

Стокгольмський арбітраж зобов'язав ПАТ "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних суперечок російська компанія зобов'язана доплатити Нафтогазу $2,56 млрд.

"Рішення Стокгольмського арбітражу — це перемога України. Ми нарешті позбулися російського енергетичного шантажу. В нинішній економічній ситуації Росії буде вкрай важко виплатити таку суму. Однак є міжнародні норми, за якими Україна має домагатися, щоб кошти були сплачені. Так, можна накласти арешт на російські активи в ЄС, США чи будь-яких інших країнах", - розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

За її словами, процес повернення коштів буде тривалим. З доброї волі РФ платити не буде.

"Газпром може придумати інші позови до суду. Однак рішення Стокгольмського арбітражу про повернення мільярдів на рахунок Нафтогазу є остаточним", - прокоментувала Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чому Нафтогаз не отримає російського газу

Вона наголосила, що рішення як першого, так і другого суду має бути офіційно опубліковане. Щоб кожен міг ознайомитися.

"Кошти від Газпрому треба направити на розвиток відновлювальної енергетики, будівництво нових виробничих потужностей на території України", - підсумувала експерт.

Газпром не згоден з рішенням Стокгольмського арбітражу доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. У російській компанії стверджують, що захищатимуть свої права доступними чинному законодавству шляхами.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, чи отримає Україна гроші від Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути