У різних областях України вартість продуктів відрізняється. Найпомітніше ціна різниться на сало — у 2,5 рази.
У Тернопільській області кілограм сала в середньому коштує 47 грн. У Києві за кілограм продукту доведеться заплатити 120 грн. Найнижчі ціни на сало у Рівненській, Чернівецькій, Черкаській обл. Там, вартість сала менше 52 грн за кг. В Одессі за кілограм продукту просять 84,77 грн, пише "Сегодня".
"Сало – це продукт, який не возять на довгі відстані. Таким чином, у тих регіонах, де вирізали більше свиней — воно і дорожче", – пояснює директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали українські делікатеси, які продають за кордон
Також різниця у цінах на сало пов'язана з епідемією африканської чуми у свиней.
"Уже два роки африканська чума у свиней дуже сильно впливає на ціни. У той момент, коли вона фіксується в конкретному регіоні, багато хто починає вирізати свиней. І в ці моменти ціни обвалюються. Раніше, коли десь реєструвалося захворювання, населений пункт оточували, ветеринарна міліція вирізала все поголів'я худоби, а селянам потім компенсували збитки. Зараз компенсацію не платять. Тому, якщо в район приходить чума, всі намагаються скоріше забити худобу і продати м'ясо, щоб не залишитися в збитку", – наголошує експерт.
Україна продовжує лідирувати в рейтингу зростання цін на продукти харчування серед країн Європи. Наша держава також відзначилася і досить високим рівнем інфляції (16,4%), в той час, як в Європі вона становить менше 3%. Українські парламентарії не були готові до подібного, оскільки при розрахунку державного бюджету на 2017 рік, рівень інфляції закладався в 8,1% (удвічі менше).
Коментарі