середа, 09 листопада 2011 21:47

Експерт пояснив, чому розраховуватися за російський газ рублями невигідно

Експерт пояснив, чому розраховуватися за російський газ рублями невигідно

В України може виникнути проблема з рубльовою масою при розрахунку за російський газ у цій валюті.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "Сase-Україна" Дмитро Боярчук у ефірі Першого ділового каналу.

"Якогось безпосереднього політичного чи економічного впливу я не бачу. Питання у тому, яким чином ми будемо покривати дефіцит рублів. Можна сказати, що 90% нашого торгового дефіциту виникають при торгівлі з Росією. Перейшовши на розрахунки в рублях, виникає питання, звідки ми братимемо цю валюту. У випадку з доларом ми брали кредит у МВФ. У випадку з рублями будемо, напевно, позичати у російського Центрального банку", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" позичив гроші в росіян, щоб віддати "Газпрому" - офіційно

"І тут уже виникає питання незалежності. Тому що Російська Федерація, як правило, ніяких кредитів без додаткових умов не економічного характеру не дають", - додав експерт.

"Якщо розрахунок буде у рублях, а контракт з "Газпромом" залишиться зафіксований у доларах, то ситуація абсолютно не зміниться. Вона може змінитися тільки якщо Росія погодиться на те, щоб у разі девальвації рубля ціна на газ теж зменшувалася. Це певним чином полегшить проблему, хоча кардинально її не вирішить", - вважає Боярчук.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому розраховуватися за російський газ рублями невигідно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути