субота, 10 листопада 2018 21:10

Експерт пояснив, чому дорожчають молочні продукти

Експерт пояснив, чому дорожчають молочні продукти
В Україні молочні продукти коштують на 20% дорожче, ніж у Польщі чи Литві. Фото: retail-loyalty.org

У жовтні на 1-2% подорожчали молочні продукти. Ціни зросли через сезонне зменшення пропозиції молока. До кінця року молочка додасть ще 2% до вартості, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.

У середньому літр молока продають по 22,4 грн. Кисломолочні сири — 90,3 грн/кг, сметану — 53,1 грн/кг, вершкове масло - 183,5 грн/кг, свідчать дані Держстату.

"В Україні 73% молока надходить від населення. Водночас ціна у регіонах відрізняється. Найдорожчі молочні продукти продають на Херсонщині, Черкащині, Полтавщині та місті Києві. Найдешевші У Житомирській, Рівненській та Сумській областях. Ціни найвищі там, де найменша пропозиція молока. Так, за останній рік активно скорочується поголів'я корів у Полтавській області. У центральних районах навпаки зростає кількість ферм. Крім того, на ціну впливає конкуренція серед переробників", - каже Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від машин до ліків: що українці найчастіше купували протягом останніх 10 років

За його словами, в Україні молочні продукти коштують на 20% дорожче, ніж у Польщі чи Литві.

"Більшість молочних продуктів мають обмежений термін придатності. Тому за кордон ми продаємо лише вершкове масло. Завозимо звідти тверді сири. Минулого року через конкуренцію з іноземцями на 20-30 гривень за кілограм подешевшав вітчизняний сир. Імпортери пропонували продукцію за цінами нижчими, як українські виробники. Останні були змушенні знизити вартість", - наголошує експерт.

Крім молочки у жовтні на 2% подорожчав хліб пшеничний із борошна першого ґатунку, всі інші сорти хлібу додали по 1%. На 6% зросла ціна на пшоно. Пшеничне борошно додало 4%, манка та яйця - 3%, ячмінна крупа і макарони - 2%, рис - 1%. Не змінилась вартість соняшникової олії. Гречка та цукор подешевшали на 5 і 1% відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому дорожчають молочні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути